środa, 17 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Wojewoda Podkarpacki o nadzorze nad bezpieczeństwem żywności

    Polecamy

    Krzysztof Gałkowski
    Krzysztof Gałkowski
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Na temat nadzoru nad bezpieczeństwem żywności wypowiedziała się wojewoda podkarpacki, Teresa Kubas-Hul, w trakcie konferencji prasowej, w której uczestniczyły służby sanitarno-weterynaryjne. Konferencja odbyła się 22 lutego w budynku Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego.

    Warto przypomnieć, że w minioną sobotę w Nowej Dębie miało miejsce tragiczne wydarzenie, o którym wspomniała wojewoda. Po spożyciu mięsa zmarł 54-letni mężczyzna, a dwie kobiety trafiły do szpitali z objawami zatrucia. W trosce o zdrowie i życie mieszkańców regionu, podjęto natychmiastową decyzję o uruchomieniu akcji informacyjnej, wykorzystując do tego wiadomości SMS wysyłane przez Rządowe Centrum Bezpieczeństwa.

    Ostrzegliśmy odbiorców o ryzyku związanym ze spożyciem zatrutego mięsa. Natychmiast w stan gotowości zostały postawione także służby i inspekcje odpowiadające za kontrolę jakości żywności oraz nadzór nad procesem jej produkcji.

    Chcemy przypomnieć mieszkańcom Podkarpacia, że produkcja i sprzedaż żywności wymaga rejestracji bądź zatwierdzenia zakładu, w tym także gospodarstwa produkującego żywność do obrotu, u właściwego organu – powiatowego lekarza weterynarii lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.  Zwracajmy szczególną uwagę na żywność, którą kupujemy, ponieważ życie i zdrowie ludzkie nie ma ceny.

    Teresa Kubas-Hul, wojewoda Podkarpacki

    Po skonsultowaniu się z różnymi służbami i inspekcjami, wojewoda podjęła konkretne działania dotyczące wzmożonej kontroli bazarów w całym województwie. Inspekcja Weterynaryjna, Sanitarna oraz Policja zostaną zaangażowane w te działania, a także wzmocniona będzie polityka informacyjna dotycząca bezpieczeństwa żywności. Dodatkowo planowane jest kontynuowanie szkoleń dla rolników i pracowników Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

    Podmioty działające na rynku spożywczym ponoszą odpowiedzialność za bezpieczeństwo zdrowotne żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Głównym celem inspekcji, w ramach nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, jest ochrona zdrowia publicznego.

    Państwowa Inspekcja Sanitarna, realizując nadzór nad bezpieczeństwem żywności koncentruje się na dwóch obszarach – pierwszy z nich to monitoring sytuacji epidemiologicznej w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych, natomiast drugi to obszar inspekcyjny i zapobiegawczy – powiedział dr Sidor, który dodał, że inspekcja ma pod nadzorem ponad 23 tys. zarejestrowanych bądź zatwierdzonych obiektów.

    W ciągu roku pobieramy ponad 4 tys. próbek w różnym zakresie i w różnych grupach środków spożywczych. Zaledwie 3 proc. to pula próbek kwestionowanych, które są zgłaszane do systemu ostrzegania o niebezpiecznej żywności i ta żywność jest niezwłocznie wycofywana z obrotu.

    Adam Sidor, Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny

    Zakres nadzoru jest szeroki i obejmuje cały proces „od pola do stołu”, identyfikując zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne związane z żywieniem, przetwarzaniem, przechowywaniem i transportem żywności pochodzenia zwierzęcego. O wzmożonych działaniach kontrolnych i prewencyjnych mówił również podkarpacki wojewódzki lekarz weterynarii, dr. Mirosław Welz, podkreślając, że szczególnie niebezpieczne są sytuacje, gdy nielegalna sprzedaż produktów ma miejsce poza nadzorowanymi bazarami czy targowiskami, co miało miejsce w przypadku Nowej Dęby.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com