niedziela, 12 maja, 2024
spot_img
+

    Nie masz pomysłu na śniadanie? Przyrządź owsiankę! Prezentujemy najlepsze przepisy na nią oraz korzyści, jakie płyną z jedzenia jej!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Owsianka – dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki.

    Przepis na owsiankę to przepis na wspaniałe śniadanie

    Płatki owsiane to solidna porcja energii na cały dzień. Ze 100 gramów produktu przyswajamy aż 370 zdrowych kalorii. To także bogate źródło potasu, wapnia, cynku i magnezu, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Chociaż wielu ludzi kojarzy owsiankę jako trend promowany przez dietetyków, tak naprawdę płatki owsiane znane były już w średniowieczu i stanowiły podstawę żywności dla wielu Europejczyków. Przepis na owsiankę w tradycyjnej formie – z mlekiem i podanej na ciepło – zna każdy, chociaż nie wszyscy go lubią. Na szczęście nie jest to jedyny sposób serwowania płatków owsianych. Można je wzbogacić o owoce, które lubimy, bakalie, podać z jogurtem a nawet upiec. Każdy znajdzie coś dla siebie, przemycając do codziennej diety ogromną porcję witamin i minerałów.

    Przepis na owsiankę znaną i lubianą, ale nieco inaczej

    Wielu kucharzy jest zgodnych, że nie ma potraw i produktów nielubianych, są tylko te źle przyrządzone. Przepis na owsiankę można praktycznie dowolnie modernizować, ale jeśli zostać jak najbliższej jej pierwotnej formy, najlepiej jest wzbogacić go o ulubione produkty. Najpierw warto jednak rozważyć zakup odpowiednich płatków. Do wyboru mamy zwykłe płatki owsiane, które przed zjedzeniem trzeba ugotować, płatki górskie dodatkowo rozdrabnianie, które nie wymagają tak długiej obróbki termicznej oraz płatki błyskawiczne od razu gotowe do spożycia. Do przygotowania bardzo szybkiego śniadania najlepiej sprawdzą się te ostatnie, z kolei płatki owsiane wymagające gotowania stworzą wspaniale kremowe danie.

    PRZEPIS NA OWSIANKĘ Z KAKAO I BANANEM

    SKŁADNIKI:

    5 czubatych łyżek płatków owsianych,

    1 banan,

    czubata łyżka gorzkiego kakao,

    ½ łyżeczki cynamonu,

    szczypta chili

    Do garnka przekładany płatki owsiane, kakao cynamon, chili i banana (można go dodatkowo rozgnieść widelcem). Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do bulgotania i gotować 3-6 minut.

    PRZEPIS NA OWSIANKĘ Z NASIONAMI

    SKŁADNIKI:

    3 czubate łyżki płatków owsianych,

    1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,

    1/4 szklanki wrzącej wody,

    1/2 szklanki mleka (może być roślinne),

    po łyżce ulubionych nasion (może być dynia, słonecznik, sezam)

    orzechy,

    ulubiony owoc,

    odrobina miodu.

    Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać nasiona i orzechy, całość wymieszać wraz z odrobiną miodu. Na górę położyć pokrojone owoce.

    PRZEPIS NA OWSIANKĘ PIECZONĄ W FOREMKACH

    SKŁADNIKI:

    100 ml mleka

    0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

    Po płaskiej łyżeczce rodzynek, żurawiny i wiórek kokosowych,

    1 małe jajko,

    orzechy włoskie,

    1 banan,

    1 łyżka miodu,

    1 łyżeczki masła,

    2 łyżki cukru,

    szczypta cynamonu i proszku do pieczenia.

    Mleko zagotować z cukrem i przełożyć do miski miksera planetarnego. Dodać płatki owsiane i poczekać, aż napęcznieją. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Masę przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180⁰C.

    PRZEPIS NA OWSIANKĘ W FORMIE OMLETU

    SKŁADNIKI:

    2 jajka (średniej wielkości, rozmiar M – najlepiej z wolnego wybiegu)

    2 łyżki płatków owsianych

    szczypta soli

    1 łyżka masła

    Jajka wbić do misy miksera planetarnego i rozmieszać – nie ubijać! Dodać płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać masę na wolnych obrotach i przelać na rozgrzaną patelnię. Smażyć 5 minut z każdej strony.

    W ostatnich latach owsianka została okrzyknięta niekwestionowaną królową śniadań. Jej odżywcze składniki korzystnie wpływają na nasz organizm i jego funkcjonowanie. Serwowana w towarzystwie świeżych owoców z dodatkiem bakalii stanowi zastrzyk energii na cały dzień i zapewnia prawdziwie pyszny poranek.

    Owsianka to bogactwo składników odżywczych. Jej bazę stanowią płatki owsiane zawierające m.in. białko, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz zdrowych kości. Błonnik natomiast pomaga utrzymać uczucie sytości po posiłku i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dlatego po owsiankę tak chętnie sięgają sportowcy i osoby na diecie. Owsianka z dodatkiem mleka lub tłustego serka jest źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny, co pozytywnie wpływa na obniżenie poziom cukru we krwi. Takie śniadanie to również bogate źródło witamin i minerałów, między innymi  witamin z grupy B, witamin A, E, K, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Spożywanie owsianki działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, dzięki wielonasyconym kwasom tłuszczowym. Obniża też poziom cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Ziarna owsa zawierają również substancje antydepresyjne. Warto więc korzystać z dobrych właściwości owsianki i zajadać ją na zdrowie!

    Owsianka z owocami i bakaliami to doskonała propozycja na ciepłe i pyszne śniadanie w jesienne poranki. Jeśli dodamy do niej serek mascarpone, cynamon i jabłka, to stworzymy pożywne śniadanie, które zapewni nam dobry start, rozgrzeje i nasyci. Do owsianki można dodać również napój roślinny owsiany. Do przygotowania jesiennego śniadania wspaniale sprawdzą się również kasza jaglana lub płatki jaglane.

    OWSIANKA Z JABŁKAMI, MASCARPONE I ORZECHAMI (DWIE PORCJE)

    SKŁADNIKI:

    Mleko– 500 ml

    płatki owsiane błyskawiczne – ½ szklanki

    Mascarpone – 100 g

    jabłko – 2 sztuki

    cynamon – 1 łyżeczka

    orzechy włoskie i laskowe – 1 garść

    syrop klonowy – 4 łyżki

    Wykonanie:

    1. Podgrzej mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj razem przez 5 minut. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek mascarpone.  Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

    2. Przelej owsiankę do miski. Pozostałą połówkę jabłka pokrój na plasterki i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe.

    JAGLANKA Z ORZECHAMI NERKOWCA, SERKIEM I BORÓWKAMI (DWIE PORCJE)

    SKŁADNIKI:

    kasza jaglana lub płatki jaglane – 100 g

    Mleko– 250 ml

    woda – 250 ml

    miód – kilka łyżek

    orzechy nerkowca – 100 g

    Serek naturalny – 1 opakowanie

    borówki – 100 g

    Wykonanie:

    1. Orzechy nerkowca utłucz na miazgę w moździerzu. Do rondla wlej mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj łyżkę miodu, serek i wymieszaj.

    2. Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i pokruszonymi orzechami, dodaj miodu. Smacznego!

    NOCNA OWSIANKA Z BORÓWKAMI I BANANEM (DWIE PORCJE)

    SKŁADNIKI:

    Napój owsiany– 500 ml

    płatki owsiane – 8 łyżek

    szczypta cynamonu

    miód – 1 łyżka

    garść borówek

    banan – 1 sztuka

    prażone płatki migdałowe – 2 łyżki

    Wykonanie:

    1. Płatki wsyp do dwóch miseczek, a następnie zalej napojem owsianym.

    2. Dodaj miód, cynamon i wymieszaj.

    3. Wstaw miseczki do lodówki na noc.

    4. Rano wyjmij owsiankę z lodówki.

    5. Pokrój banana w plastry, ułóż na gotowej owsiance, dodaj borówki oraz posyp prażonymi płatkami migdałowymi, dodaj odrobinę miodu. Smacznego!

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com