poniedziałek, 13 maja, 2024
spot_img
+

    Jak szczególnie latem, kiedy mamy dużo owoców i warzyw pod ręką – zrobić koktajl, który skutecznie zastąpi nam niezdrowe przekąski?

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Lato, a razem z nim i wakacje to wspaniały, beztroski okres. Chętnie zjadamy lody, które nas orzeźwiają podczas panujących upałów. Na wyjeździe nie sposób obojętnie przejść obok budek, serwujących jedzenie, które często do najzdrowszych nie należy. Wybieramy pachnące gofry z bitą śmietaną, z owocami. Na obiad serwujemy pikantne zapiekanki z ciągnącym się serem żółtym. Szczególnie dzieci uwielbiają watę cukrową albo popcorn. Oczywiście na wakacjach można pozwolić sobie na coś mniej zdrowego. Ale aby za dużo na nich nie przytyć, warto częściej serwować sobie zamiast lodów, gofrów i zapiekanek coś nieco zdrowszego. Wspaniałym pomysłem będzie wykorzystanie sezonowych owoców, których w tym letnim okresie jest po prostu pod dostatkiem.

    Jeśli mieszkasz w mieście – wybierz się na pobliski targ, gdzie znajdują się świeże warzywa i owoce, od dostawców – często rolników. A jeśli mieszkasz na wsi – tym lepiej. Zrywaj ze swojego ogrodu borówki, jabłka, czy śliwki. A może masz posadzone maliny, albo truskawki? Korzystaj ze wszystkich owoców, jakie tylko rosną w twoim sadzie. I zrób z nich prawdziwą, witaminową bombę, czyli koktajl, który nazywa się inaczej też smoothie.

    Jak zrobić idealne smoothie?

    Do blendera wrzuć swoje ulubione owoce. Możesz je dowolnie łączyć, komponować oraz zestawiać ze sobą. Oczywiście wszystkie warto najpierw obrać z łupki, czy wypestkować. Do takiego koktajlu śmiało nadają się niemalże wszystkie owoce, na przykład ananas, gruszka, banan, czy kiwi. Pamiętaj jednak, by przed wrzuceniem do blendera pokroić je na mniejsze kawałeczki, by łatwiej i szybciej się zmiksowały. Do zmiksowania będą się nadawały także brzoskwinie, arbuzy, nektarynki, morele, czereśnie, czy winogrona. Ogranicza cię tylko twoja własna wyobraźnia!

    Często do owoców dodaje się różne dodatki, które wspólnie, razem się miksuje i smakują jeszcze lepiej, niż same zmiksowane owoce. Może to być mleczko kokosowe, dostępne w każdym, nawet tym mniejszym sklepie spożywczym. Możesz dodać mleko roślinne, albo kilka kostek lodu, łyżkę masła orzechowego. Dobrym pomysłem będzie zmiksowanie owoców, do których dodasz odrobinę jogurtu naturalnego, ale może to być także sok owocowy, o ulubionym smaku. Do tego wszystkiego dodaj odrobinę miodu, szczególnie, gdy owoce, które masz pod ręką są kwaśne. Dorzuć garść bakalii, na przykład mogą to być rodzynki, drobno posiekane daktyle, starta na tarce gorzka czekolada, albo łyżeczka kakao do pieczenia ciast, orzechy, wiórki kokosowe, czy nasiona słonecznika albo sezam. Możesz wrzucić także szczyptę cynamonu, zwłaszcza, gdy miksujesz jabłka albo gruszki, lub kardamonu. Możesz wykorzystać do takiego koktajlu również warzywa i wykonać na przykład pyszny koktajl warzywny, albo owocowo-warzywny.

    Koktajle to przede wszystkim spora dawka witamin oraz minerałów. To idealne źródło błonnika, witamin A, C oraz tych z grupy B. Do tego zawierają dużo potasu, czy polifenoli o działaniu przeciwutleniającym. Poza tym mają bardzo mało kalorii, dlatego też dietetycy zalecają jedzenie ich wszystkim  – szczególnie tym osobom ze sporą nadwagą, jako wspaniały, podobnie słodki zamiennik tradycyjnych cukierków, albo też ciastek. Warto też wspomnieć, że owoce razem z warzywami zajmują drugą pozycję w Piramidzie Zdrowego Żywienia, po aktywności fizycznej, co oznacza, że ze wszystkich dostępnych produktów, to właśnie je najlepiej najwięcej zjadać, w sporej ilości każdego dnia. Powinno się je spożywać minimum 400 gramów w ciągu jednego dnia, rozłożonych na co najmniej pięć porcji, trzymając się zasady, że ¾ to warzywa, z kolei ¼ to owoce.

    Jedz owoce na zdrowie!

    Dzięki zjadaniu owoców, normuje się cukier we krwi, szczególnie u osób, które miały podwyższoną glukozę podczas wyników badań. Zmniejsza się automatycznie ryzyko zachorowania na wiele chorób, na przykład zawału, cukrzycy, udaru, czy też nowotworu. Obniża się ciśnienie we krwi, co oznacza, że poleca się je jeść szczególnie osobom z nadciśnieniem. Zahamowują przyrost wagi, bo są sycące. Mają też często niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jedząc je, nie chce się nam sięgać po więcej, jak w przypadku na przykład czekoladowych batoników.

    Przedstawiamy kilka pomysłów, na pyszne smoothie!

    1. KOKTAJL Z MANGO ORAZ BANANEM

    – 1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone

    – 1 banan

    – 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

    – 1/2 szklanki soku pomarańczowego

    – Kilka kostek lodu

    2. ARBUZOWE ORZEŹWIENIE

    – 2 kubki pokrojonego arbuza (bez pestek)

    – 1/2 limonki, wyciśnięty sok

    – listek mięty

    – 1 łyżka cukru lub miodu (opcjonalnie)

    – Kilka kostek lodu

    3. WARZYWNO-OWOCOWE POŁĄCZENIE

    – 1 kiwi, obrane i pokrojone

    – 1 garść szpinaku

    – 1/2 dojrzałego awokado

    – 1/2 szklanki soku z jabłek

    – 1/2 szklanki wody kokosowej

    – Kilka kostek lodu

    4. SMOOTHIE FIOLETOWE

    – 1 kubek malin

    – 1/2 kubka borówek

    – 1/2 kubka truskawek

    – 1/2 szklanki jogurtu greckiego

    – 1/2 szklanki soku z granatów

    – Kilka kostek lodu

    5. SŁODKIE SMOOTHIE Z ANANASEM I BANANEM

    – 1 kubek pokrojonego ananasa

    – 1/2 banana

    – 1/2 szklanki mleka kokosowego

    – 1/2 szklanki soku ananasowego

    – Kilka kostek lodu

    Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dostosuj ilości składników według własnych preferencji. Smacznego!

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com