czwartek, 2 maja, 2024
spot_img
+

    Ekologiczne Gospodarstwo Bio Gumienny z Podkarpacia liderami wśród producentów zdrowej żywności nie tylko w Polsce, ale też za granicą  

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Ekologiczna żywność z Podkarpacia znajduje uznanie nie tylko w całej Polsce, ale także za granicą. Jej walory doceniają zarówno konsumenci, jak i jurorzy konkursów. Jednym z czynników przyciągających uwagę jest to jak w czasie wytwarzania przestrzega się zasad tradycyjnych receptur. Wiele gospodarstw rolnych uzyskało certyfikat ekologiczności.

    Europejskim symbolem w postaci zielonego liścia z gwiazdami legitymuje się Ekologiczne Gospodarstwo Bio Gumienny,  prowadzone przez Barbarę i Marusza Gumiennych w Dębowcu właśnie na Podkarpaciu. Gospodarstwo należy do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

    Nagroda za nagrodą

    Państwo Gumienni niedawno wrócili z  gali zorganizowanej w warszawskim hotelu The Westin przez Stowarzyszenie Polski Klub Rolnik Farmer Roku. Do XXIX edycji konkursu nagradzającego najlepszych  zgłoszono 342 gospodarstwa, zaś Państwo Gumienni znaleźli się w dziesiątce laureatów. Wcześniej, w roku 2022 zdobyli tytuł najlepszego gospodarstwa w województwie Podkarpackim. A jeszcze wcześniej wiele innych wyróżnień.

    Wśród nagród zdobiących prężne gospodarstwo jest także nagroda „Orły Wprost” przyznana przez  redakcję „Wprost”. Orle nagrody otrzymują m.in. firmy, samorządy, wybitne osobowości regionów. To laur dla tych, którzy wnoszą szczególny wkład w rozwój gospodarki, regionu oraz kraju. W uzasadnieniu jury znalazło się stwierdzenie,  iż „Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Barbary i Mariusza Gumiennych, wyróżnia się uprawą prastarych odmiany zbóż – płaskurki, samopszy i orkiszu. Powstają z nich różnego rodzaju makarony oraz mąka do wypieku chleba. Produkowana w gospodarstwie „orkiszowa kluska krojona” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi”. (Na marginesie, wymiary kluski 60 x 6 mm, a grubość od 1 do 2 mm)

    Tu trzeba zacytować dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie – Jerzego Borcza:

    –  „Województwo podkarpackie ma najwięcej produktów tradycyjnych, zarejestrowanych  przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. I to właśnie dzięki takim gospodarstwom, jak to państwa Gumiennych, te tradycje są kontynuowane, a nieraz odtwarzane po latach zapomnienia”.

    Ale przecież nie samymi krojonymi kluskami gospodarstwo stoi.

    Pani Barbara Gumienna wyjaśnia:

    – „W gospodarstwie i w firmowym sklepiku w Jaśle mamy całą naszą ekologiczną ofertę. Wytwarzamy makarony kolorowe o różnych smakach i kształtach. Mąki do wypieku chleba, ciast i ciasteczek. Kasze smakowe i bezglutenowe oraz płatki . Z nasion oleistych tłoczymy olej m.in. z lnu złotego, z ostropestu oraz rzepaku.

    Produkty wytwarzane w naszym gospodarstwie są najwyższej jakości, pakowane ręcznie, a zboża mielone we własnym żarnowym młynie. Przy uprawie zbóż wykorzystujemy wyłącznie obornik.

    Pieczywo pieczemy w piecu opalanym drewnem i trzymamy się tradycyjnej receptury od mojej mamy i babci.

    Cieszymy się, że nasze gospodarstwo i praca z nim związana jest coraz częściej doceniana. Każda nagroda czy wyróżnienie daje nam ogromną mobilizację i chęci do dalszego rozwoju”.

    Handlowe przedłużenie gospodarstwa Bio Gumienny, w postaci sklepiku w Jaśle, to duże ułatwienie zarówno w zbywaniu własnych produktów, jak i dla konsumentów szukających żywności ekologicznej.

    Zgodnie z duchem czasu funkcjonuje sprzedaż internetowa biogumienny.pl.

    Podkarpacie przoduje

    Na koniec skłaniająca do refleksji  statystyczna informacja o Podkarpaciu –  Podkarpacie ma najdłuższą średnią długość życia w Polsce. Trudno tu nie odnieść się do starożytnej maksymy – jesteś tym co jesz. A może bardziej dosłownie – powiedz mi co jesz, a powiem ci jak długo będziesz żył.

    Dziś, dzięki sprzedaży via Internet, żywność z Podkarpacia dociera wszędzie. Produkowana w naturalnych warunkach, tradycyjnie, bez agrochemii, znajduje uznanie u najbardziej wymagających odbiorców.

    A do tego trzeba wspomnieć o istotnej nucie postępu np. przez przywracanie do uprawy prastarych zbóż, nowatorskie wykorzystanie ziół, czy stosowanie w gospodarstwach i przetwórniach technik pakowania w podwyższonym standardzie higienicznym. A także o owocnej współpracy rolników i  przetwórców z licznymi ośrodkami  naukowymi w Polsce.

    Widać, że Podkarpacie promieniuje na cały kraj.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com