czwartek, 2 maja, 2024
spot_img
+

    Jak powstaje miód i jakie ma właściwości?

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Miód to produkt, który świetnie wpływa na organizm i nie bez powodu jest nazywany ,,płynnym złotem’’. Jego właściwości odżywcze sprawiają, że jest on także chętnie wybierany jako zamiennik cukru. Miód ma właściwości antybakteryjne i często pomaga podczas przeziębienia. Enzymy w miodzie, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów działają prozdrowotnie. Miód zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, witamina A, B czy C.

    Miód według dyrektywy Unii Europejskiej 2002/110EC jest ,,naturalnie słodką substancją produkowaną przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydzielin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwodnionych, gromadzonych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania’’.

    Każdy miód ma inne właściwości odżywcze czy lecznicze a powstawanie miodu różni się w zależności od jego rodzaju. Miód można podzielić ze względu na sposób jego produkcji:

    Nektarowy:  produkowany z zebranego przez pszczoły nektaru kwiatowego.

    Spadziowy: produkowany przez pszczoły z wydzielin, które pozostawiane są na liściach czy igłach między innymi przez mszyce.

    Nektarowo-spadziowy: powstaje z nektaru oraz ze spadzi.

    Miód różni się od siebie między innymi konsystencją czy kolorem. Podczas spożywania można odczuć inny smak oraz aromat. Można wyróżnić takie rodzaje miodów jak:

    Miód wielokwiatowy: łagodny i bardzo słodki.

    Miód lipowy: intensywny, słodki, lekko kwaskowaty, a czasami nawet gorzki.

    Miód akacjowy: wyraźnie słodki smak, delikatny i ma jasną barwę.

    Miód gryczany: ciemna barwa, smak lekko korzenny, mniej słodki w porównaniu na przykład do miodu wielokwiatowego.

    Miód wrzosowy: ciemna barwa, lekko gorzki smak – cierpki, delikatny zapach.

    Miód lawendowy: intensywny aromat kwiatów lawendy, dość słodki smak, jednak można wyczuć nutę gorzkiego posmaku.

    Miód malinowy: owocowy aromat, delikatny słodki smak.

    Miód spadziowy ze spadzi iglastej: delikatny zapach, smak lekko żywiczny, mniej słodki niż miody nektarowe.

    Miód ze spadzi liściastej: słodszy niż poprzednik, delikatnie wyczuwalny korzenny posmak.

    Produkt ten świetnie sprawdza się również jako kosmetyk – odżywia, nawilża skórę, łagodzi podrażnienia oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek. Miód jest wykorzystywany także podczas masażu. Masaż miodem odżywi skórę oraz dostarczy niesamowitego relaksu. W sklepach można zakupić maseczki na twarz, które powstały na bazie miodu i świetnie wpłyną na wygląd cery. Maseczkę z miodu można również zrobić samemu w domu, jednak należy wziąć pod uwagę, że będzie ona miała o wiele bardziej klejącą konsystencję. Miód świetnie sprawdzi się na suchą skórę lub spierzchnięte usta. Produkt ten posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może prowadzić do zmniejszenia się blizn. – wyjaśnia Aleksandra Skrzyńska z serwisu Prezentmarzeń.

    Miód ma również właściwości lecznicze, które czasami mogą nam pomóc lepiej, niż niejeden antybiotyk.

    Miód działa bakteriobójczo.

    Pomaga złagodzić biegunki.

    Sprawdzi się, jako lek na wrzody żołądka.

    Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

    Podczas leczenia chorób wątroby może pomóc w złagodzeniu bólu.

    Ukaja nerwy i pomaga w lepszym zasypianiu.

    Pobudza pracę mózgu.

    Wpływa pozytywnie na powstrzymanie miażdżycy.

    Miód posiada w sobie takie składniki, jak między innymi inhibina oraz lizozym, które mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co świetnie wpływa na przeziębiony organizm. Miód wykazuje również działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Przeziębienie to zazwyczaj duszności, kaszel, katar, a miód właśnie, przyczynia się do zmniejszenia tych objawów. Regularne przyswajanie miodu przyczynia się również do zwiększenie produkcji przeciwciał przez układ immunologiczny. Dzięki czemu organizm będzie przygotowany do walki z chorobą.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com