Za miesiąc, 28 listopada do Biura Wystaw Artystycznych (BWA) w Rzeszowie, które mieści się przy ul. Jana III Sobieskiego 18 przyjedzie ciekawy gość, autor wielu nagród, między innymi za swoje publikacje, w tym napisanie książek kulinarnych, które spotkały się z wielkim entuzjazmem także poza granicami naszego kraju, między innymi w Paryżu oraz Ameryce. Całe spotkanie toczyło się będzie wokół autora książki – Michała Korkosza pod tytułem „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” i rozpocznie się o godzinie 18:00. Wstęp jest darmowy i nie trzeba dodatkowo rezerwować miejsc.
Kim jest Michał Korkosz?
To autor przede wszystkim książek kucharskich, który urodził się i wychowywał w Rzeszowie. Jest młodym miłośnikiem szczególnie kuchni oraz gotowania, rocznikiem 98. Prowadzi nieprzerwalnie od 2016 roku na co dzień bloga pod nazwą „Rozkoszny”, na którym można przeczytać i tym samym wypróbować jego autorskie, kreatywne przepisy, wchodząc pod adres https://www.rozkoszny.pl/. Znajdują się także tam jego autorskie fotografie do prezentowanych przepisów. Jest też absolwentem I Liceum Ogólnokształcącego w Rzeszowie. Studiował stosunki międzynarodowe na Uniwersytecie Warszawskim, broniąc pracę dyplomową na temat dyplomacji kulinarnej.
To także autor wielu nagród, także tych zagranicą. Niezwykły talent Michała dostrzeżono, w 2017 roku. „Rozkoszny” został nominowany do amerykańskich nagród magazynu Saveur, które nazywane są „kulinarnymi Oscarami”. Gość, który odwiedzi rzeszowskie BWA otrzymał podczas tego konkursu dwie nagrody – statuetkę od redakcji magazynu oraz od jego czytelników, w kategorii „Najlepsza fotografia kulinarna”.
W 2018 roku, zaczął swoją przygodę z pisaniem tekstów podróżniczych, do Magazynu Kuchnia. Przeprowadzał tam też wywiady, czy dzielił się też na łamach czasopisma swoimi przepisami kulinarnymi. Później, zaczął swoją współpracę z magazynem Vogue, Gazetą Wyborczą oraz brytyjską edycją National Geographic Traveler i kwartalnikiem Przekrój, w którym prowadzi rubrykę kulinarną.
W październiku 2020 roku, Michał Korkosz wydał w wersji polskojęzycznej swoją książkę kucharską – pod tytułem „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”. Publikacja ta spotkała się z ogromnym entuzjazmem odbiorców. Trafiła na 11 miejsce listy bestsellerów Empiku. Magazyn Wysokie Obcasy nazwał tą książkę jedną z najlepszych książek kucharskich roku. Niezwykły talent Michała Korkosza dostrzegła także Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna w Paryżu, wyróżniając jego książkę kucharską, która w wersji anglojęzycznej nazywa się „Fresh from Poland”. Autor publikacji kulinarnych także w tamtym czasie rozpoczął nagrywanie filmów na swoim kanale na platformie YouTube.