Street Food Festival znowu zawita do Rzeszowa. Na parkingu przy rzeszowskiej Galerii Nowy Świat, na ul. Krakowskiej 20 rozstawią się furgonetki z jedzeniem z wielu stron oraz zakątków świata, a także różnych regionów. Wybierz się już w dniach od 21 do 23 lipca 2023 roku i skosztuj wspaniałych potraw w weekend – od piątku do niedzieli.
Organizatorzy zapowiadają, że będą do skosztowania potrawy kuchni hiszpańskiej, węgierskiej, amerykańskiej, meksykańskiej, azjatyckiej i polskiej. Dania mięsne i wegetariańskie. Coś na słodko i słono. Ale to nie wszystko. Do tego zaplanowano różne animacje z myślą o tych najmłodszych. Będą też pokazy kulinarne oraz muzyka na żywo.
Furgonetki ustawią się w piątek, 21 lipca w godzinach od 11 do 21, w sobotę (22 lipca) w tym samym czasie, co dzień wcześniej. Z kolei w niedzielę (23 lipca) Food Trucki rozstawią się o 11 i będą dostępne do godziny 19:00.
Co to są food trucki?
Foodtrucki to mobilne restauracje na kółkach, które serwują jedzenie na ulicach, festiwalach, imprezach czy w innych miejscach publicznych. Są to specjalnie przystosowane pojazdy, które zostały przekształcone w kuchnie na kółkach.
Foodtrucki są popularne ze względu na swoją mobilność i elastyczność. Mogą przemieszczać się z miejsca na miejsce, docierając do różnych grup ludzi i różnych wydarzeń. Dzięki temu można zjeść pyszne i różnorodne posiłki na świeżym powietrzu, bez konieczności wchodzenia do tradycyjnej restauracji.
Foodtrucki oferują różne rodzaje kuchni, od tradycyjnych potraw regionalnych po dania inspirowane kuchnią międzynarodową. Można znaleźć foodtrucki specjalizujące się w burgerach, tacos, sushi, curry, frytkach, lodach i wielu innych smakołykach.
Przebywanie w pobliżu foodtrucków jest często wyjątkowym doświadczeniem kulinarnej podróży, ponieważ można spróbować różnych potraw i odkrywać nowe smaki. Dodatkowo, wielu właścicieli foodtrucków dba o estetykę i atmosferę, tworząc ciekawe i przyjemne miejsca do spożywania posiłków.
Foodtrucki przyczyniają się również do rozwijania lokalnych społeczności i kultury. Dają możliwość lokalnym kucharzom i przedsiębiorcom spożywczym rozpoczęcia działalności bez konieczności wynajmowania stałego lokalu. Są również często obecne na festiwalach i wydarzeniach, dodając do nich smak i ruch.
Ogólnie rzecz biorąc, foodtrucki są ekscytującą częścią gastronomicznego krajobrazu, oferując smaczne jedzenie, różnorodność kulinarną i nietypowe doświadczenia kulinarne.