20 C
Rzeszów
poniedziałek, 15 sierpnia, 2022
+

    Kontrole sanepidu wśród gastronomi. Nałożono liczne mandaty!

    Polecamy

    Dominik Bąk
    Redaktor Dominik Bąk - Szef NEWSROOMu oraz działu Publicystyki KURIER RZESZOWSKI - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Rzeszowie w maju skontrolowała restauracje, bary, sklepy, kawiarnie. Nałożono kilka mandatów.

    Kiedy gastronomia czy kawiarnie ledwo dychają po ich zamorożeniu, wojewódzki sanepid nie spał i w drugiej połowie maja br., skontrolował 106 obiektów żywnościowo – żywieniowych na Podkarpaciu. Skontrolowano: 20 restauracji, 2 bary, 4 stołówki, 27 zakładów małej gastronomii, 5 wytwórni ciast i lodów, 8 automatów do lodów oraz 40 innych obiektów żywnościowo – żywieniowych, takich jak sklepy spożywcze, supermarkety, produkcje ciastek.

    Niestety kontrole ujawniły wiele zaniedbań czy przeoczeń przez właścicieli lokalów czy punktów handlowych, takich jak: W trakcie przeprowadzonych kontroli stwierdzono m. in. niżej wymienione uchybienia: wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości, nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych, brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji, brudne urządzenia chłodnicze, środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze, brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych, brak udokumentowanej jakości wody wykorzystywanej w zakładzie, brak orzeczeń dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników, niewłaściwe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników, niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń i wyposażenia, brak odzieży ochronnej lub brudna odzież ochronna, brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach czy kosze na odpady bez pokryw. Jak widać lista uchybień jest spora.

    „W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno – porządkowy lub inne nieprawidłowości 9 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 1 400 zł. Wydano 10 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.” – informuje Agata Kukla z WSSE w Rzeszowie. Działania takie będą prowadzone regularnie w ramach corocznej akcji letniego nadzoru nad żywnością.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -