Przedstawiciele Inspekcji Weterynaryjnej z województwa podkarpackiego włączyli się w 47 kontroli targowisk i bazarów. Te działania zostały przeprowadzone we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną, przy wsparciu ze strony Policji.
W okresie od 22 do 29 lutego 2024 roku prowadzono kontrole miejsc, gdzie odbywa się handel żywnością, we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną i przy wsparciu Policji.
W wyniku tych kontroli stwierdzono 14 nieprawidłowości, takich jak brak oznakowania produktów mięsnych (1), brak prowadzenia rejestru temperatury na bieżąco (1), oraz brak wymaganych dokumentów dotyczących prowadzonej działalności (1). W ośmiu przypadkach sprzedaż jaj, serów, miodu i smalcu odbywała się bez wymaganej rejestracji, w dwóch inspektorzy zauważyli brak oznakowania miejsca sprzedaży, a w jednym zwrócono uwagę na warunki sanitarne.
W związku ze stwierdzonymi uchybieniami zastosowano pouczenia, nałożono mandat karny, powiadomiono właściwego miejscowo Powiatowego Lekarza Weterynarii, uzgodniono wspólne działania wyjaśniające z Inspekcją Sanitarną oraz wydano zalecenia pokontrolne.
Mirosław Welz, Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii.
W dniu 1 marca 2024 roku odbyła się narada z Powiatowymi Lekarzami Weterynarii, podczas której postanowiono zorganizować dodatkowe szkolenia dla podmiotów zarejestrowanych do produkcji żywności w rolniczym handlu detalicznym, dotyczące środków spożywczych zwierzęcego pochodzenia, włączając w to przetwory z mięsa i mleka.
Ponadto, prowadzona jest na bieżąco kampania informacyjna dla mieszkańców Podkarpacia.