niedziela, 28 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Organizujesz Sylwestra u siebie, w domu? Jakie przekąski warto zrobić dla gości? Prezentujemy kilka pomysłów, którymi możesz się zainspirować!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Sylwester to świetna okazja, aby spędzić czas w gronie najbliższych i przyjaciół. Przygotowując go w domu, cała odpowiedzialność za zabawę spoczywa na barkach gospodarza, co dla niektórych może okazać się sporym wyzwaniem. Nie macie pomysłów na imprezę sylwestrową? Koniecznie sprawdźcie te propozycje!

    Ostatnia noc roku zbliża się wielkimi krokami. To czas szampańskiej zabawy, która często trwa do białego rana. Jeśli planujesz spędzić sylwestra w domu i zapraszasz do siebie gości, koniecznie pamiętaj, że warunkiem udanej imprezy jest zadowolenie nie tylko wszystkich zaproszonych. Także Ty – jako gospodarz – powinieneś się dobrze bawić. Czeka Cię trochę pracy, dlatego nie zostawiaj przygotowań na ostatnią chwilę. Pomysł na poprowadzenie wieczoru i motyw przewodni możesz stworzyć już wcześniej. Podobnie jak kupić wszystkie niezbędne akcesoria i dekoracje. Potrzebujesz inspiracji? Skorzystaj z naszych porad.

    Dekoracje dla podkreślenia sylwestrowego klimatu

    Impreza sylwestrowa nie powinna przypominać zwykłej domówki. To jedyny taki wieczór w roku, a dekoracje doskonale podkreślą jego klimat. Nie musisz decydować się na czasochłonne zdobienie całego domu. Często te najprostsze pomysły, okazują się być najlepsze. Wystarczy trochę balonów w kolorze srebra i złota, które zamocujesz pod sufitem. Możesz też zainwestować w butlę z helem. Wtedy balony same uniosą się do góry. Trochę serpentyn opadających z lamp albo karniszy, a do tego konfetti i prosta dekoracja gotowa!

    Nie zapominaj również o zastawie stołowej. Nawet jeśli nie planujesz serwować wykwintnych dań, to o kilka elementów musisz zadbać. Jednym z nich są z pewnością kieliszki do szampana, bo czym byłby wieczór sylwestrowy bez wzniesionego toastu o północy? Goście z pewnością zgłodnieją podczas zabawy. Jeśli zdecydujesz się na jednorazową zastawę, do wyboru masz cały wachlarz wzorów i kolorów. To także świetny sposób, aby przemycić do domowego wnętrza trochę więcej dekoracji.

    Sałatka z figą i kozim serem – coś lekkiego

    Domówka bez sałatki to nie impreza, dlatego musi znaleźć się na stole. To ona zazwyczaj znika jako pierwsza i zjednuje sobie podniebienia zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Po świętach czujemy się przejedzeni, dlatego chętniej sięgamy po lżejszą wersję sałatki. Właśnie taka jest propozycja z figami, kozim serem, szpinakiem, czerwoną cebulą i miodowym dressingiem. Zrobimy ją w 15 minut – najwięcej czasu zajmie opłukanie i osuszenie liści szpinaku oraz pokrojenie fig i cebuli. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki, obsypujemy pokruszonym serem kozim i polewamy sosem złożonym z łyżki oliwy, soku z cytryny i miodu. Sól i pieprz posłużą jako wykończenie.

    Chlebek ziołowy – coś chrupiącego

    Niekwestionowanym bohaterem każdej domówki są przekąski typu finger food, które można zjeść bez konieczności używania sztućców. Odrywany chlebek z masłem czosnkowo–ziołowym zdecydowanie się do nich zalicza. Przekąska należy do wyjątkowo smacznych, co zawdzięcza połączeniu drożdżowego ciasta z rozpływającym się masłem o ziołowym smaku. Aby go przygotować, należy wyrobić drożdżowe ciasto. Połączmy w misce wszystkie składniki – 25 gramów świeżych drożdży, 300 gramów mąki, 160 mililitrów ciepłej wody, dorzućmy pół łyżeczki soli i cukru oraz 4 łyżki oleju. Wyrabiajmy całość, aż ciasto będzie sprężyste i odstawmy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie przygotujmy ziołowe masło, łącząc tłuszcz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną zieloną pietruszka oraz ulubionymi przyprawami. Czas na składanie! To najprzyjemniejszy moment, bo chlebek swój apetyczny wygląd zawdzięcza właśnie formowaniu. Rozwałkowane ciasto należy posmarować masłem czosnkowym, następnie podzielić na mniejsze prostokąty i tak złożone cząstki ułożyć w keksówce, łączeniem do góry. Chlebek pieczemy w piekarniku przez 25 minut przy temperaturze 180°C.

    Czekoladowe muffinki – coś słodkiego

    Na domówkach królują wytrawne potrawy, jednak nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Dobrym wyborem są czekoladowe babeczki z kremem – w internecie znajdziemy na nie wiele przepisów. Wszyscy je lubią, można je wygodnie zjeść bez talerzyka i prezentują się naprawdę efektownie za sprawą kremu, który najlepiej udekorować świeżymi truskawkami lub kolorowymi posypkami.

    Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

    Przygotuj 275 g ciasta francuskiego, 150 g sera mozzarella Mlekpol (tarty), 100 g ulubionej szynki, 5 łyżek ketchupu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego, smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Rozkładamy plastry szynki, a następnie całość sypiemy równomiernie mozzarellą. Ciasto francuskie zawijamy w ciasny rulon. Kroimy na plastry o grubości około 2-3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy (ciasto urośnie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

    Sylwestrowa zabawa często trwa do białego rana, a tańce i bąbelki zwiększają apetyt, dlatego musisz zadbać nie tylko o wyjątkowy smak przekąsek, ale też ich odpowiednią ilość. Przygotowywanie menu to świetna okazja do eksperymentów w kuchni i zainspirowania się potrawami z różnych części świata.

    Wspaniałym pomysłem będą tradycyjne koreczki. Możesz tutaj wykazać się kreatywnością. Produkty, które wbijasz na niewielkie, cieniutkie patyczki mogą być zarówno wytrawne, czyli na słono, ale też na słodko. Albo połączysz dwa smaki i stworzysz niepowtarzalną przekąską, której twój gość nie konsumował nigdzie indziej? Zatem, warto się zainspirować, stworzyć swój własny, autorski przepis na to, albo posilić się przepisami. Możesz na takie bambusowe patyczki wbić zatem warzywa, na przykład pomidorki koktajlowe, kostki sera mozzarelli, pokrojone kabanosy, ogórki kiszone w plasterkach, różne rodzaje serów w małych kostkach, żółte, albo na przykład użyj fety. Sprawdzą się również oliwki. Jeśli nasze koreczki mają być przygotowane na słodko, warto wykonać je z owoców, na przykład kawałków bananów, winogron, kiwi

    Ciekawym pomysłem są domowe hot dogi. Wystarczy zakupić parówki oraz podłużne bułki. W niektórych sklepach możesz znaleźć specjalne pieczywo do właśnie robienia takich fast foodów. Przekrój bułkę wzdłuż, dodaj dodatki na przykład świeże, pokrojone pomidory, sałatę zieloną. Ugotowane wcześniej parówki dodaj do środka pieczywa, polej ketchupem, posyp startym serem żółtym i wszystkimi innymi ulubionymi dodatkami.

    Wspaniałym, nadal modnym pomysłem będą roladki z tortilli. Zawiń w jednym placku z supermarketu plasterki szynki, plasterki sera żółtego, plasterki ogórka konserwowego, liście sałaty zielonej lub lodowej, pokrojoną czerwoną paprykę, szczypiorek, ewentualnie wykonaj do tego wszystkiego ulubiony sos do środka, zawiń następnie taką tortillę i przekrój ją tak, by uzyskać niewielkie roladki.

    A jeśli chcesz zrobić coś słodkiego na szybko, bo nie masz czasu na stanie przy kuchni i długie pieczenie, zrób na przykład deser w pucharkach. Możesz dodać do takiej wysokiej, przeźroczystej, szerokiej szklanki co chcesz. Może to być słodki serek mascarpone, podłużne biszkopty, ulubione owoce, na przykład borówki, czy też maliny, a wierzch posyp kawą z pomocą niewielkiego sitka. Możesz też wykorzystać do tego gotowe bezy, kupione w sklepie, albo przełożyć warstwę kupionym karmelem w puszce. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, możesz dodać do środka dżem obojętnie jakiego smaku. Pomysłów na taki deser jest całe mnóstwo.

    Możesz także kupić w sklepie gotowe chipsy i podać je na talerzu, z wcześniej przygotowanymi sosami – tzw. „dipami”. Ja je wykonać? Prezentujemy kilka pomysłów. Jak wykonać dip z czerwonej papryki? Zblenduj ½ szklanki majonezu i ½ szklanki posiekanej czerwonej papryki. Dodaj do nich jeden mały ząbek czosnku. Dip przechowuj w lodówce. Jaki jest pomysł na dip curry? W blenderze wymieszaj ½ szklanki jogurtu greckiego ½ szklanki sosu korzennego i 2 łyżeczki curry. Gotowy dip przykryj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Z kolei, jak wykonać dip serowy? 250 g sera zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj do połączenia się składników. Dodaj szklankę mleka i podgrzewaj aż masa uzyska odpowiednią konsystencję. Dodaj starty ser i mieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami (np.: ostra papryka w proszku, ząbek czosnku czy papryczki chili). A może skusisz się na dip z pomidorów? Przygotuj  150 g orzechów włoskich, 250 g pomidorów, 125 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę słodkiej papryki, 50 g nasion słonecznika. Nasiona słonecznika namocz w wodzie przez 4-6 godzin, a następnie odsącz. Umyj pomidory i usuń szypułki. Zostaw jednego pomidora do późniejszego użycia. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę blenderem. W pozostawionym pomidorze usuń gniazdo nasienne i grubo pokrój. Wymieszaj z przygotowaną wcześniej pastą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Na idealną imprezę składają się trzy czynniki – doborowe towarzystwo, wesoła atmosfera i pyszne jedzenie. Jeśli w tym roku organizujesz sylwestrową domówkę, najlepiej z wyprzedzeniem zaplanuj menu, którym uraczysz swoich gości. Na tego typu przyjęciach najlepiej sprawdzą się potrawy podane w formie przekąsek, które smakują dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Dzięki temu nie będziesz tracić czasu na podgrzewanie czy serwowanie dań i w 100% oddasz się zabawie.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com