„Kuchnia Słowiańska – czyli wspólne gotowanie słowiańskich potraw w Czermnie” to było niecodzienne, wyjątkowe wydarzenie podczas którego wszyscy mogli wypróbować słowiańskich, wczesnośredniowiecznych przepisów, z naszego regionu, które dawniej przyrządzali mieszkańcy naszych okolic. Wydarzenie to odbyło się w miejscowości Czermno. Każdy uczestnik oczywiście po ugotowaniu danej potrawy mógł ją później zdegustować. Cały kilkugodzinny event odbył się w minioną sobotę, 23 września 2023 roku i wystartował o godzinie 13-tej. Na wszystkich, którzy dotarli tego dnia do Czermna, na imprezę czekały między innymi warsztaty kulinarne oraz słowiańskie smakołyki do spróbowania.
Można było skosztować takich specjałów, jak kwaśnica słowiańska, jaglanka z orzechami oraz podpłomyki z miodem i masłem ziołowym, którymi codziennie żywili się dawni Słowianie na naszych terenach. Także można było podejrzeć, jak wykonuje się i wykonywało takie potrawy, tym samym uczestniczyć w ich przygotowywaniu. Wypróbowywane przepisy zainspirowane były książką kucharską pt. „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, a autorami jej są Hanna Lis oraz Paweł Lis. Imprezę poprowadziła dr Katarzyna Radziwiłko. Organizatorzy zapowiadają, że to nie koniec podobnych wydarzeń i w przyszłości zorganizują kolejne spotkania o podobnym charakterze.
Organizatorami tego ciekawego przedsięwzięcia byli: mieszkańcy Czermna i okolic, Uniwersytet Rzeszowski, MG Biblioteka Publiczna im. Konfederacji Tyszowieckiej w Tyszowcach, Stowarzyszenie „arka-Tyszowce”- Klub Seniora Arka, Stowarzyszenie Rekonstrukcyjno-Historyczne „Drużyna Grodu Czerwień”. Z kolei patronat honorowy objął – Burmistrz Tyszowiec.
Warto dodać, że było to kolejne spotkanie z mieszkańcami, w ramach realizowanego projektu: „Ex oriente lux – modernizacja i umiędzynarodowienie badań nad dziedzictwem Polski wschodniej” (program: Nauka dla Społeczeństwa, MEiN), którego kierownikiem jest dr hab. Marcin Wołoszyn, prof. UR z Instytutu Archeologii UR a koordynatorką dr Katarzyna Radziwiłko.