W Restauracji Rzeszuff doszło do zatrucia bakterią salmonelli. Lokal ten znajduje się przy pl. Wolności 2 w Rzeszowie. Obecnie restauracja została zamknięta. Z tego co można przeczytać w oświadczeniu właściciela lokalu. Bakteria pojawiła się w jajkach od stałego dostawcy. Lokal jest już po kontroli Sanepidu.
W dniach 27/28 maja br. miał tam miejsce incydent przedostania się do jedzenia bakterii salmonelli, (potwierdzone badaniami szpitalnymi u jednej z hospitalizowanych osób). Wszystkie te osoby jadły te same potrawy tj. „Benegg Z Wędzonym Łososiem”, „Benegg z boczkiem”czyli wszystko z jajkami.
Do godziny 11.00 zebrało się już ponad 30 osób które jadły w tej restauracji i mają te same objawy.8 osób jest hospitalizowanych w szpitalach od niedzieli i poniedziałku, m.in. w szpitalu MSWiA,Szpitalu Wojewódzkim i Szpitalu Miejskim na ul. Rycerskiej w Rzeszowie, oraz szpitalu zakaźnym w Łańcucie. 2 osoby to kobiety w ciąży w stanie poważnym- jedna w 3 miesiącu, druga w 8 miesiącu.Stan obu jest stabilny i wymagają leków, antybiotyków, oraz kroplówek. Jedna z osób hospitalizowanych ma już potwierdzone badania i wynik zatrucia pałeczkami salmonelli,pozostałe osoby czekają na badania i będą wyniki już w dniu dzisiejszym.
Właściciel lokalu wystosował oświadczenie, w którym poinformował co było przyczyną zatrucia pałeczkami Salmonelli. Nie udzielał również żadnych informacji do momentu otrzymania protokołu z zakończonej kontroli przez Sanepid. Przyczyną były jajka, które razem z bakterią podrzucił nam dotychczasowy dostawca.

