sobota, 27 kwietnia, 2024
spot_img
+

    W połowie kwietnia w Millenium Hall odbędzie się zlot Food Trucków! To prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy chcą skosztować pysznego jedzenia!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Żarciowozy, czyli Food Trucki w tym miesiącu odwiedzą także Podkarpacie, a dokładniej Rzeszów! Wybierz się koniecznie w dniach od 14 do 16 kwietnia do Millenium Hall, aby zasmakować przepysznych specjałów. Kiedy i w jakich godzinach Food Trucki będą na Ciebie czekały? Nie przegap okazji i przyjdź w piątek (14 kwiecień) w godzinach od 15:00 do 21:00, w sobotę (15 kwiecień) od godziny 12:00 do 21:00 oraz w niedzielę (16 kwiecień) od 12:00 do 20:00. Wszyscy, którzy przybędą do galerii przy al. Kopisto 1 będą mieli wyjątkową okazję spróbować przysmaków z różnych stron całego świata.

    Będzie wspaniała możliwość skosztowania zdrowych dań wege, fast foodów, dań mięsnych, przeróżnych słodkości i wiele, wiele więcej! Do tego na wszystkich uczestników imprezy będą czekały konkursy z nagrodami. Zabierz najlepiej znajomych i wspólnie  przyjdźcie do Millenium Hall na tą jedzeniową ucztę!

    Food trucki, czyli samochody dostawcze przerobione na mobilną gastronomię, stają się w Polsce coraz popularniejsze. Przybywa właścicieli ciężarówek nie tylko z burgerami, frytkami i kiełbaskami, lecz także z daniami dietetycznymi oraz wegetariańskimi.

    – Moda na food trucki przywędrowała do nas mniej więcej dwa lata temu ze Stanów Zjednoczonych – tam są one najbardziej popularne. Na przykład w Nowym Jorku jest obecnie ponad tysiąc food trucków. W Warszawie jest około 30-40 i cały czas ich liczba rośnie. W food truckach jedzenie jest bardzo zróżnicowane – są nie tylko burgery i frytki. Każdy klient jest wymagający i oczekuje dobrego produktu – mówi Jakub Kordek, właściciel Retro Diner, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

    W menu food trucków można znaleźć dania wpisujące się w nurt slow food, czyli żywności bez sztucznych dodatków, kolorowej, pachnącej, przygotowywanej powoli, ze świeżych produktów, często według regionalnych przepisów.

    – Ludzie w Polsce zaczynają coraz bardziej rozumieć ten nurt. Moda na slow food opiera się na tym, że restauracje i bary wykorzystują świeże, dobre produkty, często regionalne, do stworzenia z nich czegoś fajnego, jak na przykład burgera, kanapki czy pierożków. Wielu robi same frytki – tłumaczy Jakub Kordek.

    W food truckach najczęściej sprzedawane są burgery, zapiekanki, hot-dogi i makarony. Nie brakuje również dań meksykańskich, wegetariańskich oraz dietetycznych. Jedzenie z ciężarówek cieszy się dużym powodzeniem w weekendy, zwłaszcza w godzinach wieczornych. W ciągu dnia klienci korzystają z mobilnych jadłodajni najczęściej w porze śniadaniowej i obiadowej.

    – Najwięcej burgerów Polacy jedzą podczas przerw obiadowych w pracy, a także kiedy wracają do domu, czyli po godzinie 17.00 lub 18.00 i oczywiście w nocy. Uważam, że menu w food truckach i barach slow foodowych nie powinno bardzo rozbudowane, tak by mogłoby być dobre jakościowo, jak w najlepszych knajpach i restauracjach – mówi właściciel food trucka.

    Najwięcej ciężarówek z jedzeniem jest w Warszawie, ale są również w Gdańsku, Krakowie, Poznaniu i we Wrocławiu. Pojawiają się przy ruchliwych ulicach w centrach miast, przed klubami oraz na imprezach plenerowych, m.in. na gdyńskim Open’erze.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com