niedziela, 28 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Prezentujemy ciekawe pomysły na potrawy oraz przysmaki Wielkanocne, które możesz przyrządzić na tegoroczne święta i zachwycić gości!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Wielkanoc najchętniej celebrujemy w gronie rodziny, zasiadając przy suto zastawionym stole. W trakcie świątecznych przygotowań często zastanawiamy się, czym zaskoczyć gości – zaserwować tradycyjne potrawy czy sięgnąć po nowości? Pozostaje jeszcze jedno odwieczne pytanie – jak zaoszczędzić czas i pieniądze w trakcie przygotowań?

    Ile kosztują przygotowania do Wielkanocy?

    Przez ostatnie dwa lata przygotowania do świąt były raczej skromne. Ze względu na szalejącą pandemię byliśmy zmuszeni do spędzania ich w wąskim gronie, przez co nie kupowaliśmy tak wielu produktów. Tym razem możemy celebrować Wielkanoc wspólnie z rodziną, bo ograniczenia co do ilości osób w jednym domu, zostały zniesione.

    Jakie potrawy królują w polskich domach?

    Wielkanocne stoły aż uginają się od różnorodnych potraw. Nie brakuje dań serwowanych na zimno oraz ciepłych propozycji. Pojawiają się wytrwane potrawy i cudownie pachnące słodkości. Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jajek serwowanych na rozmaite sposoby. Od tych najbardziej podstawowych, czyli ugotowanych na twardo, aż do jajek faszerowanych przeróżnymi nadzieniami.

    Wszystkie te potrawy sprawiają, że w poranek Wielkanocny w każdym domu unoszą się kuszące zapachy. Dzień rozpoczyna się obfitym i sycącym śniadaniem, a kończy na zdrowej, chociaż nieco kalorycznej, kolacji.

    Nie daj się zwariować

    Przygotowania do Wielkanocy są czasochłonne. Często decydujemy się na zakup gotowych produktów, by chociaż w minimalnym stopniu zredukować ilość pracy, jaką musimy wykonać. Jednak ze względu na nieustanny wzrost cen i często kiepski skład, lepiej z nich zrezygnować. – W natłoku pracy liczy się przede wszystkim dobra organizacja.

    Mazurek na kruchym cieście

    SKŁADNIKI na ciasto

        • 300 g mąki krupczatki PZZ Białystok (można zastosować mąkę tortową i krupczatkę w stosunku 1:1)

        • 1 kostka masła

        • 50 g zmielonego brązowego cukru

        • 5 żółtek

        • 1 łyżka kwaśnej śmietany

        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI do dekoracji

        • masa kajmakowa/ gorąca czekolada

        • bakalie

        • orzechy

        • migdały

    Wszystkie składniki zagnieć na gęstą masę. Formuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia mazurki o wysokości pół centymetra w różnych kształtach. Piecz je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do180°C przez 20 – 30 minut.

    Po wystygnięciu powierzchnię mazurków posmaruj masą kajmakową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Następnie udekoruj je włączając swoją inwencję twórczą. Możesz użyć bakalii (rodzynki, jagody goi, żurawina), orzechów (włoskich, laskowych, makadamia, piniowych), migdałów w całości lub płatków.

    Mazurek orzechowy

    SKŁADNIKI na ciasto

        • 200 g orzechów włoskich

        • 100 g mąki tortowej PZZ Białystok

        • 150 g masła

        • 100 g brązowego cukru

        • 6 żółtek

        • 6 białek

        • 1 cukier waniliowy

    SKŁADNIKI na masę

        • 150 g orzechów włoskich

        • 0,5 szklanki śmietany kremówki

        • 100 g brązowego cukru

        • 100 g masła

        • 2 żółtka

    Ucieraj ciasto z masła, żółtek, brązowego cukru i cukru waniliowego. Następnie dodaj mąkę pszenną i posiekane drobno orzechy. Na koniec wszystko delikatnie wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełóż do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Spody piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut.

    W czasie stygnięcia upieczonych spodów sporządź masę. Drobno posiekane orzechy włoskie wsyp do rondelka, dodaj śmietanę kremówkę, brązowy cukier oraz masło. Delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając dodawaj żółtka. Gdy krem zacznie gęstnieć, odstaw do przestudzenia.

    Spody mazurka przełóż masą. Wierzch udekoruj połówkami orzechów włoskich.

    Mazurek typu brownie

    SKŁADNIKI na ciasto

        • 1 szklanka brązowego cukru

        • 200 g masła

        • 200 g gorzkiej czekolady

        • 100 g mąki tortowej PZZ Białystok

        • 6 jajek

        • szczypta soli himalajskiej

    SKŁADNIKI na ganasz

        • 200 ml śmietany kremówki

        • 200 g gorzkiej czekolady

        • 2 łyżki masła

        • 20 ml rumu lub whisky (opcjonalnie)

        • płatki migdałów

    Sporządź ciasto ubijając jajka na puszystą pianę z dodatkiem soli himalajskiej i brązowym cukrem. W trakcie ubijania rozpuść masło z gorzką czekoladą. Do puszystej masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej masy delikatnie mieszając powoli dodawaj rozpuszczone masło z czekoladą. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę (mazurek będzie niski, pieczony w temperaturze 200°C przez 15 minut) lub mniejszą (mazurek będzie wysoki, pieczony w temperaturze 200°C przez 28 minut).

    W celu przygotowaniu ganaszu, zagotowuj śmietanę kremówkę z rozpuszczoną w niej gorzką czekoladą. Cały czas lekko podgrzewając i mieszając dodaj masło i alkohol. Tak przygotowany ganasz pozostaw do przestygnięcia.

    Na uprzednio przygotowany mazurek wyłóż ganasz (powinien mieć konsystencję miękkiego masła). Całość przystrajaj płatkami migdałów.

    Wstaw do lodówki do przestygnięcia.

    Zbliżająca się Wielkanoc to czas, w którym niepodzielnie królują jaja. Ich tradycyjną oprawę stanowi majonez. Aby mieć pewność, że będzie nie tylko smaczny, ale też pozbawiony konserwantów, zagęstników i stabilizatorów, możemy wykonać go samodzielnie. Wystarczy kilka prostych składników i zaledwie kilka minut. Wykonanie nie jest trudne, a trzymając się pewnych reguł, mamy pewność, że majonez za każdym razem się uda. W czym tkwi sekret?

    Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów pojawiających się na naszych stołach. Nie może go zabraknąć szczególnie na Wielkanoc. Dodajemy go do jaj, sałatek, a nawet ciast. Zamiast sięgać po ten ze sklepowej półki, możemy bez trudu przygotować go sami w domu.

    PRZEPIS NA DOMOWY MAJONEZ W TRZECH KOLORACH

    Składniki

    Wersja klasyczna:

    1 jajo rozmiar L  (Fermy Drobiu Jokiel)

    250g oleju słonecznikowego lub rzepakowego

    1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

    2 łyżeczki musztardy

    2 szczypty mielonego pieprzu czarnego

    pół łyżeczki soli

    Wersja zielona (dodatkowo do składników z wersji klasycznej):

    pęczek świeżej bazylii (same listki, bez łodyg)

    Wersja różowa (dodatkowo do składników z wersji klasycznej):

    1 łyżeczka koncentratu z buraków

     Jajo przed użyciem myjemy, a następnie zalewamy w miseczce na chwilę wrzątkiem, po czym schładzamy pod bieżącą wodą. Wbijamy je do wysokiego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki: musztardę, sól i pieprz oraz olej. Do pojemnika wkładamy blender ręczny, jego końcówkę opierając na samym dnie. Ważne jest, aby nie odrywać ani nie poruszać blenderem, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Kiedy składniki zaczną się łączyć, powoli przechylamy końcówkę blendera, żeby olej z górnej warstwy został zassany. Po całkowitym „wchłonięciu” oleju i uzyskaniu pożądanej konsystencji przestajemy miksować i powoli wyjmujemy końcówkę blendującą. I gotowe!

    Chcąc przygotować majonez kolorowy, postępujemy podobnie jak w przypadku majonezu w wersji klasycznej. Różowy majonez uzyskamy, dodając do składników w naczyniu łyżeczkę koncentratu z barszczu czerwonego. Przyrządzając wersję w kolorze zielonym, rozdrabniamy liście bazylii (bez łodyg). Siekamy je na drobno, następnie rozgniatamy w moździerzu i miksujemy z olejem przed wlaniem go do pojemnika z pozostałymi składnikami. 

    Diabelsko pyszne jajka, czyli amerykańskie deviled eggs

    Faszerowane jajka to wielkanocny klasyk – na polskich stołach nie brakuje tych nadziewanym szynką, pieczarkami czy szczypiorkiem. Jedną ze smakowitych wersji tego typu dania są amerykańskie deviled eggs, czyli jajka po diabelsku, które swoją nazwę zawdzięczają dodatkowi suszonej papryki, a w naszej wersji – także pikantnej posypki z bułki tartej.

    Składniki

    • 10 jajek

    • pół szklanki majonezu

    • 2 łyżeczki musztardy dijon

    • 1 łyżeczka białego octu winnego

    • sos sriracha – do smaku

    • sól, pieprz

    Posypka

    • 150 g bułki tartej – ok. 1,5 szklanki

    • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

    • 1 łyżeczka słodkiej papryki

    • szczypta ostrej papryczki

    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

    • 1,5 łyżki posiekanej pietruszki

    Ugotowane na twardo jajka po wystudzeniu delikatnie obierz ze skorupek i przekrój na równe połówki. Wydrąż z nich łyżeczką żółtka i przełóż do oddzielnego naczynia, w którym połączysz je z majonezem, octem winnym, musztardą oraz sosem sriracha. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę i dopraw do smaku – żółtka możesz rozdrobnić wcześniej widelcem, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. W czasie, kiedy składniki nadzienia będą się przegryzać, możesz przygotować chrupiącą posypkę. Na patelni lub w multicookerze rozgrzej olej lub oliwę, dodaj do niej bułkę tartą oraz pozostałe składniki i przyprawy. Smaż do uzyskania złocistego koloru, co chwilę mieszając, żeby uniknąć przypalenia. Kiedy posypka będzie gotowa pora nadziać białka masą – najlepiej sprawdzi się do tego rękaw cukierniczy lub szpryca, ale jeśli nie masz ich pod ręką, możesz skorzystać z małej łyżeczki. Nadziane jajka oprósz podsmażoną z przyprawami bułką tartą i voila!

    Serowo-jajeczne wiosenne babeczki

    Jajka to podstawowy składnik wielu deserów, ale są też bazą wytrawnych wypieków jak jajeczne muffiny. W wersji wielkanocnej doskonale sprawdzą się te z dodatkiem sera, brokułów i papryki, które dzięki żywym kolorom wprowadzą na stół powiew wiosny.

    Składniki

    • 4 jajka

    • 2 łyżki serka śmietankowego

    • 1 cebula pokrojona w kostkę

    • 1 szklanka posiekanych różyczek brokuła

    • Pół szklanki papryki pokrojonej w kostkę

    • Pół szklanki startego sera cheddar

    • sól, pieprz

    Przyrządzanie babeczek zacznij od masy jajecznej – w naczyniu zblenduj ze sobą jajka z serkiem śmietankowym oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie pokrój warzywa i przygotuj foremki – ok. 10 sztuk, nasmaruj je masłem, dzięki czemu muffiny nie będą do nich przywierać. Do każdej foremki nałóż brokuły, paprykę oraz cebulę, po czym zalej przygotowaną wcześniej masą mniej więcej do połowy wysokości i posyp startym serem. Wystarczy już tylko „upiec” babeczki. W multicookerze z opcją gotowania na parze powinny spędzić 8 minut (przed włożeniem ich do urządzenia, koniecznie wlej na dno szklankę wody), a po upływie tego czasu pozostaw multicooker do naturalnego uwolnienia pary. W przypadku piekarnika obróbka termiczna potrwa ok. 20-25 minut, w temperaturze 180 stopni. Babeczki najlepiej smakują podawane na ciepło.

    W wielkanocnym menu znajdzie się miejsce zarówno dla tradycyjnych potraw, jak i oryginalnych dań, które mogą być inspirowane kuchniami świata. Niezależnie od tego czy postawisz na te mniej znane przepisy, czy sprawdzone i przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, najważniejszy w święta jest czas spędzony w gronie najbliższych.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com