Już w najbliższą sobotę, odbędzie się wydarzenie pod hasłem „Kuchnia słowiańska czyli wspólne gotowanie w Czermnie”. Podczas jego uczestniczenia wszyscy zgłębią tajniki przygotowywania dawnych potraw kulinarnych. Każdy może się wybrać. Wstęp na ten event jest całkowicie darmowy. A pomagać będzie w przygotowywaniu posiłków Stowarzyszenie Rekonstrukcyjno-Historyczne „Drużyna Grodu Czerwień”. Imprezę poprowadzi dr Katarzyna Radziwiłko.
Co będzie się działo? Co zapowiadają organizatorzy? Dlaczego warto przyjechać?
W szerokim programie zaplanowano – opowieści kulinarne o smakach dawnej kuchni, pokazy rekonstrukcyjne, wspólne przygotowywanie charakterystycznych potraw dla dawnej epoki, w tym na przykład składających się z kaszy, kwaśnicy słowiańskiej oraz podpłomyków a także wiele, wiele więcej specjałów.
Będzie także można degustować jedzenie, którego będzie tego dnia pod dostatkiem. A wszystko odbędzie się na terenie – placu przy starej szkole w Czermnie. Jeśli pogoda nie będzie sprzyjała – impreza zostanie przeniesiona do świetlicy OSP w Czermnie.
Organizatorem wydarzenia jest Uniwersytet Rzeszowski. Do imprezy dołączą i tym samym zaangażują się m.in. MG Biblioteka Publiczna im. Konfederacji Tyszowieckiej w Tyszowcach, Stowarzyszenie „arka-Tyszowce”- Klub Seniora Arka oraz Samorządowe Centrum Kultury w Tyszowcach.
Spotkanie odbędzie się w ramach projektu „Ex oriente lux – modernizacja i umiędzynarodowienie badań nad dziedzictwem Polski wschodniej” w ramach programu „Nauka dla Społeczeństwa” (kierownik projektu dr hab. Marcin Wołoszyn prof. UR, koordynator dr Katarzyna Radziwiłko 23 września 2023 roku i rozpocznie o godzinie 13:00.