niedziela, 5 maja, 2024
spot_img
+

    Poznaj przepis na szarlotkę, którą warto wykonać szczególnie na jesień, kiedy mamy sporo jabłek pod dostatkiem!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Zapach pieczonych jabłek i rozpływające się w ustach kruche ciasto – dla wielu z nas nadchodząca jesień kojarzy się właśnie z szarlotką. Dodatkowo, jeśli będzie ona wykończona delikatną bezą – będzie się pięknie prezentowała i przywoła wspomnienia. Szarlotka ma długą historię i jest integralną częścią tradycji kulinarnych wielu krajów, w tym Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Polski i wielu innych. Pierwsze wzmianki o podobnych daniach pochodzą już z XVII wieku. W Polsce szarlotka stała się bardzo popularna i jest często podawana na różnego rodzaju uroczystości rodzinne.

    Podstawowe składniki szarlotki to przede wszystkim jabłka. W sezonie jesienno-zimowym jabłka są soczyste i pełne smaku. Najlepsze są odmiany kwaśne-słodkie. Należy je obrać, pokroić na cienkie plasterki i posypać cukrem oraz przyprawami – na przykład cynamonem. To pozwoli na jeszcze lepsze wydobycie smaku ciasta. Do tego ciasto na szarlotkę jest zazwyczaj kruche i przygotowywane z mąki, masła, cukru i jajek. Często dodaje się również proszek do pieczenia. Warstwa ciasta umieszczana jest na dnie formy, a na niej rozkłada się przygotowane jabłka. Następnie pokrywa się je kolejną warstwą ciasta lub pokrojonymi na paski taśmami ciasta. Deser jest pieczony w nagrzanym piekarniku przez około 45-60 minut, aż do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej skorupki.

    Szarlotka może być modyfikowana na wiele różnych sposobów, aby dostosować ją do indywidualnych preferencji. Możesz wykonać szarlotkę ze specjalną kruszonką wykonaną z tartego na tarce ciasta. Możesz też dodać do niej posiekane orzechy, czy polać na wierzch słodkim karmelem.

    Szarlotka to wyjątkowy deser, który warto przygotować szczególnie jesienią, korzystając z sezonu na jabłka. Jej aromatyczny smak, chrupiąca skorupka i soczyste jabłka sprawiają, że jest to ulubiony deser wielu osób na całym świecie, zwłaszcza w Polsce, gdzie jabłek jest pod dostatkiem. Przygotowanie szarlotki w domu to także doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz cieszenie się smakiem jesieni – niezależnie od tego, czy wybierzesz klasyczną recepturę, czy też tą nieco mniej tradycyjną.

    PRZEPIS NA DOMOWĄ SZARLOTKĘ Z BEZĄ

    Składniki na ciasto:

    180 g mąki pszennej

    100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

    szczypta soli

    1 żółtko jaja M lub L

    2 łyżki cukru

    1 łyżeczka śmietany 18%

     Składniki na nadzienie:

    1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

    sok z połowy pomarańczy

    1 łyżeczka cynamonu

    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

     Składniki na bezę:

    4 białka jaj M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)

    150 g cukru

    1 łyżeczka soku z cytryny

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek)

     Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1h do lodówki.

    Formę  (22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie wyłożyć nim blachę (najpierw koło na spód, a potem brzegi). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 15 min (190°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 15 minut.

    Obrane, pocięte w dużą kostkę jabłka zasmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy do miękkości (kawałki powinny być nadal widoczne). Pod koniec smażenia dodać cynamon, a po zdjęciu patelni z kuchenki – dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ponieważ ciasto z bezą jest bardzo słodkie, można zrezygnować z dosładzania jabłek. Gotową masę owocową wyłożyć na upieczony spód.            

    Białka ubić, następnie powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier i kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pod koniec ubijania piany z cukrem dodać łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą pianę wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (w trybie góra-dół).

    Szarlotkę należy podawać ostudzoną.

    Smacznego!

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com