środa, 1 maja, 2024
spot_img
+

    EKOGALA – czyli targi produktów i żywności wysokiej jakości już za dwa dni na Podpromiu. Będą wystawy, konkursy kulinarne oraz wykłady!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Organizator wydarzenia zaprasza wszystkie zainteresowane osoby ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej na kolejną już XVI edycję EKOGALI – międzynarodowych targów produktów i żywności wysokiej jakości, która odbędzie się w dniach 16-17 grudnia 2022 r. w Regionalnym Centrum Sportowo-Widowiskowym „Podpromie” im. Jana Strzelczyka przy ul. Podpromie 10 w Rzeszowie.

    EKOGALA – międzynarodowe targi żywności produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r. Prowadzone w województwie podkarpackim od wielu lat działania ukierunkowane na rozwój rolnictwa ekologicznego sprawiły, że podkarpackie Targi należą do największych tego typu wydarzeń w Polsce i Europie Wschodniej.

    Podczas EKOGALI zapoznać się można z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej, a od kilku lat także z ofertą produktów tradycyjnych wpisanych na listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, gospodarstw agroturystycznych, zagród edukacyjnych,  a także podmiotami zajmującymi się ziołolecznictwem, propagowaniem wiedzy na temat ziół i ich wpływu na zdrowie człowieka.

    Program Targów EKOGALA 2022

    16 GRUDNIA 2022 R. (PIĄTEK)

    10.00 – 17.00 Zwiedzanie Targów

    11.00 – 15.00 XVI Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa

    10.00 – 17.00 Pokaz potraw świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie – część wystawowa

    10.00 – 11.00 Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I – III, Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego – scena

    10.00 – 10.10 Przywitanie uczestników seminarium: Marcin Fujarowicz – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

    10.10 – 10.30 „W kolorowym świecie pszczół” – inscenizacja w wykonaniu dzieci z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 8 w Rzeszowie

    10.30 – 10.45 Wykład pt. „Pożyteczna praca pszczół” – Krzysztof Bałon Pasieka ekologiczna „EKO-BAŁON”

    10.45 – 10.55 Rozstrzygnięcie dwóch plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci.

    10.55 – 11.00 Wręczenie dzieciom ekologicznych upominków, poczęstunek

    11.00 – 12.30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XVI Międzynarodowych Targów produktów i Żywności Wysokiej Jakości – scena.

    12.30 – 13.45 Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas IV – VIII

    12.30 – 12.40 Przywitanie uczestników seminarium: Marcin Fujarowicz – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

    12.40 – 13.00 Mini-recital „Na świąteczną nutę” – występy dzieci z Przedszkola Publicznego nr 22 w Rzeszowie i Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie

    13.00 – 13.20 Wykład pt. „Zanikająca tradycja wytwarzania serów metodą tradycyjną” – Zagroda Edukacyjna SEROWY RAJ Bożena Wisła

    13.20 – 13.40 Rozstrzygnięcie dwóch ekologicznych konkursów dla uczniów klas IV – VIII szkoły podstawowej wraz z prezentacją prac – wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży.

    13:40 – 13:45 Wręczenie uczestnikom ekologicznych upominków, poczęstunek.

    13:45 – 14:30 Rozstrzygnięcie Konkursu fotograficznego dla szkół podstawowych „PROW w obiektywie.”

    13.00 – 17.00 V Konferencja Pszczelarzy, Leśników i Ekologów „Zielony Parasol” – sala na parterze i on-line

    13.00 – 14.00 „Apiterapia w profilaktyce i leczeniu” debata w ramach V Konferencji Pszczelarzy, Leśników i Ekologów „Zielony Parasol”

    14.00 – 14.30 „Wpływ produktów pszczelich na wzmocnienie układu odpornościowego – dr n.med. Arkadiusz Kapliński

    14.30-15.00 „Zróżnicowana aktywność miodów w zależności od odmiany i pochodzenia geograficznego” – dr hab. prof. UR Małgorzata Dżugan

    15.00- 15.30 „Propolis w leczeniu i profilaktyce” – dr Michał Miłek

    15.30-16.00 „Prozdrowotne działanie pierzgi w oparciu o badania kliniczne” – mgr inż. Elżbieta Kędzia

    16.00-16.30 „Czerw trutowy w profilaktyce osteoporozy” – mgr inż.Ewelina Sidor

    16.30-17.00 Dyskusja

    17 GRUDNIA 2022 R. (SOBOTA)

    10.00 – 17.00 Zwiedzanie Targów

    10.00 – 16.00 XVI Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa

    10.00 – 15.00 Pokaz potraw świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie – część wystawowa

    12.00 – 12.45 VIP-y gotują (część I) – część wystawowa

    13.00 – 13.45 VIP-y gotują (część II) – część wystawowa

    16.00 – 16.55 Rozstrzygnięcie XVI Europejskiego konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena

    17.00 Zamknięcie Targów.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com