piątek, 17 maja, 2024
spot_img
+

    Co zrobić, by cieszyć się pięknym uśmiechem na co dzień? Jak dbać o nasze zęby, by były białe i nieskazitelne? Jaką stosować dietę „dla zębów”?

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Pierwsze wrażenie, jakie robimy na drugim człowieku, ma ogromne znaczenie w dalszym budowaniu z nim relacji. I chociaż może wydawać się to okrutne czy nawet nieco małostkowe, nie oszukamy biologii i sposobu funkcjonowania podświadomej części naszego mózgu. Dbałość o prezencję jest zatem niezwykle istotna. Z jakich jeszcze przyczyn warto zadbać o promienny i zdrowy uśmiech?

    Wygląd to oczywiście nie wszystko, a najważniejszą wartością jest zdrowie. Warto jednak brać pod uwagę, że zdrowie ciała ma ogromny wpływ na stan umysłu i na odwrót. Dlatego koniecznie trzeba patrzeć na siebie holistycznie, czyli całościowo zarówno z punktu widzenia ciała jak i umysłu. A stan uzębienia to jeden z tych aspektów zdrowotnych, które wpływają na nas kompleksowo.

    Zdrowe zęby a pewność siebie

    Nie jest żadną tajemnicą, że biały uśmiech i proste zęby to przepustka do większej pewności siebie, ale także do lepszego „pierwszego wrażenia”. To psychologicznie potwierdzony fakt, że dobrze wyglądając, wyżej unosimy głowę, mamy mniejszą tendencję do garbienia się i jesteśmy odważniejsi, chętniej przebywamy w towarzystwie. Budując taki nasz obraz w oczach innych ludzi, od razu otwieramy sobie wiele zamkniętych wcześniej drzwi.

    Ale nie chodzi jedynie o to, jak widzą nas inni. Istotne jest to, że my sami czujemy się lepiej we własnym ciele – swobodniej i bardziej atrakcyjnie. A stąd już bardzo niedaleko do znaczącej poprawy humoru i nastawienia na co dzień.

    Zdrowe zęby = zdrowe ciało?

    Wiele osób nie wie, że próchnica, czy stany zapalne w obrębie jamy ustnej, mogą mieć ogromny wpływ na cały organizm. Obecnie lekarze wiążą zaniedbanie naszego uzębienia z wieloma chorobami, których w pierwszej chwili w ogóle byśmy nie wymienili jako wywołane przez próchnicę. Jak się okazuje może mieć ona wpływ na problemy z wieloma narządami, ale także przyczyniać się do zaburzeń odżywiania czy snu (nie tylko z powodu bólu),  Co na ten temat mówią specjaliści?

    Nieleczona próchnica może doprowadzić do stanów zapalnych struktur okalających zęby, kości, zatok szczękowych, oczu i wielu innych narządów, a także zaostrzenia chorób towarzyszących. Stopień przyswajalności bakterii do krwi za  pośrednictwem naszej jamy ustnej jest ogromny i groźny w skutkach. Psychologicznie prowadzi do alienacji, wycofania, a w skrajnych przypadkach do depresji  i mówi się o tym zdecydowanie zbyt rzadko.

    W jaki sposób dbać o zęby?

    Nigdy nie jest ani za wcześnie, ani za późno na to, aby zadbać o piękny i zdrowy uśmiech. Codzienna higiena to oczywiście podstawa, ale niewielu z nas wie, że to nie wszystko.

    Pamiętajmy o tym, aby przynajmniej raz w roku wybrać się do lekarza na profesjonalne czyszczenie zębów z kamienia oraz piaskowanie. Warto również regularnie badać stan uzębienia, aby w porę zareagować, gdy pojawi się próchnica.

    Zęby a dieta. Czy ma to jakiś związek? Okazuje się, że tak!

    Nie jest tajemnicą, że dobrze zbilansowane menu, bogate w odpowiednie produkty może przynieść mnóstwo korzyści dla zdrowia i dobrej kondycji naszego organizmu. Wiadomo też, że właściwie skomponowany jadłospis może mieć wpływ nie tylko na ładne ciało i smukłą sylwetkę, ale także na witalność, gładką skórę, gęste włosy czy… mocne zęby! Bogactwo cennych składników dostarczanych z pożywieniem ma ogromny wpływ na ich zdrowie, dlatego warto zapoznać się i zaprzyjaźnić z produktami, które przyczynia się do świetnej kondycji, zdrowia i urody naszych zębów.

    Składniki odżywcze dostarczane naszemu organizmowi mają olbrzymie znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Układ kostny i zęby, które są anatomiczną strukturą kostną wymagają odpowiedniej diety i właściwego „odżywienia”. Są wtedy o wiele bardziej odporne na uszkodzenia i schorzenia. Dostarczenie właściwych substancji pokarmowych i ograniczenie pewnych grup produktów, które mogą osłabić zęby i zwiększyć ich podatność na uszkodzenia jest niezwykle ważna.

    Menu dobre dla zębów

    Aby utrzymać zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Są one składnikiem związków nieorganicznych, z których w dużej mierze zbudowane są nasze zęby. Źródłem wapnia jest mleko oraz wszelkie przetwory mleczne, jogurty, kefiry, maślanki, sery i twarożki. Oprócz nabiału dużo wapnia dostarczają ryby w konserwach np. szprotki czy sardynki spożywane razem ze szkieletem. Wapń znajduje się również w warzywach strączkowych oraz zielonolistnych takich jak kapusta, szpinak i brukselka. W diecie warto także uwzględnić orzechy, migdały, sezam i mak. Z kolei podstawowym źródłem fluoru jest … woda pitna. W żywności poza rybami występuje on w niewielkich ilościach np. w herbacie, produktach zbożowych i serach podpuszczkowych.

    Przy wchłanianiu powyższych mikroelementów pomocna będzie witamina D, która dodatkowo wpływa pozytywnie na mineralizację  szkliwa. Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach, takich jak na przykład makrela czy łosoś. Dla zdrowia zębów ważne są również witaminy C i A.  Witamina C działa bakteriobójczo, wzmacnia także naczynia krwionośne, co przyczynia się do lepszego osadzenia zębów. Najwięcej witaminy C zawiera kiwi. Naturalnym źródłem witaminy C są też owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, cytryna, guawa, grejpfrut, a z rodzimych – czarna i czerwona porzeczka oraz truskawki. Witaminę C znajdziemy także w brokułach, kalafiorze, brukselce i papryce, przy czym najwięcej zawiera jej papryka. Dobrym źródłem witaminy C są również kiszonki. Oprócz witaminy D i C niezwykle ważna jest także witamina A. Bierze ona udział w produkcji śliny, wspomaga gojenie ran i wiele innych procesów zachodzących w jamie ustnej. Witamina A znajduje się przede wszystkim w owocach i warzywach. Najwięcej witaminy A zawiera marchew, ale bogatym jej źródłem są też bataty, dynia, szpinak, papryka, pomidory, a z owoców – wiśnie i pomarańcze.

    Słodcy, podstępni i niebezpieczni wrogowie zdrowych zębów

    Wiele produktów, i to niestety tych bardzo lubianych, którymi pocieszamy się w chwilach słabości lub „przekąszamy” je z braku czasu to niestety zawzięci wrogowie zdrowych zębów. Często szukamy „czegoś słodkiego”, a tymczasem za wszelką cenę powinniśmy unikać produktów charakteryzujących się dużą zawartością cukrów. Największymi agresorami są tu przede wszystkim napoje gazowane, izotoniki i wszelkie słodycze, a zwłaszcza te, które przywierają do zębów. Utrzymują się one przez długi czas na szkliwie, tworząc płytkę nazębną, a zawarty w nich cukier jest pożywką dla bakterii, które metabolizując go, produkują kwasy. Działanie kwasów sprzyja demineralizacji szkliwa.

    Z tego właśnie powodu równie niebezpieczne dla naszych zębów mogą być kwaśne potrawy oraz owoce cytrusowe. Jak widać owoce cytrusowe należy jeść z umiarem. Z jednej strony bowiem dostarczają niezbędnych witamin, z drugiej mogą przyczynić się do demineralizacji szkliwa.

    Sytuację może dodatkowo komplikować fakt równoczesnego spożywania powyższych produktów z alkoholem. Wysusza on bowiem jamę ustną i ogranicza produkcję śliny. –  Ślina jest bardzo ważnym elementem naturalnej ochrony zębów. Po pierwsze – przywraca prawidłowe pH. Po drugie – proteiny obecne w ślinie wzmacniają zęby i zmniejszają ilość bakterii w jamie ustnej, obniżając tym samym ryzyko próchnicy zębów i chorób dziąseł. Eliminują także przykry zapach z ust. W ślinie znajdują się też związki wapnia, fluoru oraz fosforany, które uzupełniają mikroubytki na powierzchni szkliwa .

    Nić dentystyczna potrzeba od zaraz

    Słodycze, kwaśne potrawy i owoce oraz alkohol znajdują się na pierwszym miejscu wśród produktów niesprzyjających zdrowym zębom. Wrogiem numer dwa są resztki rozdrobnione w procesie żucia, które zostają pomiędzy zębami i pozostawione w przestrzeniach międzyzębowych ulegają stopniowemu rozkładowi. Nieusunięte resztki pokarmów pozostając w jamie ustnej, powodują próchnicę oraz stan zapalny, który z czasem może prowadzić do zapalenia dziąseł.

    Kolor szkliwa, a dieta

    Niektóre potrawy i napoje posiadają silne właściwości barwiące. Warto o tym wiedzieć, bo regularne ich spożywanie może zniweczyć nie tylko nasze codzienne starania o zachowanie bieli zębów, ale też efekty profesjonalnych zabiegów estetycznych z wybielaniem na czele. Silnie barwiące właściwości posiada m.in. kawa, czarna herbata i owoce leśne. Czy to oznacza, że bezwzględnie należy z nich zrezygnować? Niekoniecznie. Ich działanie można skutecznie zneutralizować, pijąc wodę zaraz po ich spożyciu. Znacznie gorsze są sztuczne barwniki dodawane do składu napojów gazowanych czy słodyczy. Mogą one zdecydowanie mocniej wpłynąć na kolor zębów niż te z produktów naturalnych.

    Aby zachować zęby w optymalnej formie, trzeba odpowiednio zbilansować dietę. Warto jednak pamiętać o tym, że to tylko jeden z filarów dbałości o zdrowe i silne zęby. Drugi to prawidłowa higiena jamy ustnej, a trzeci to absolutna podstawa czyli regularne wizyty kontrolne u stomatologa.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com