niedziela, 19 maja, 2024
spot_img
+

    Dzisiaj startuje Festiwal Kultur Pogranicza pod hasłem „Karpackie Klimaty” 2022

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    To jedno z większych tego typu wydarzeń kulturalnych w samym Krośnie. Bogaty program wydarzenia pozwoli włączyć do imprezy zarówno dorosłych jak i dzieci, pasjonatów kultury, sztuki, tradycji, folkloru, teatru, wystaw malarskich, kiermaszów z regionalnymi przysmakami, rękodzieł, grafiki, kuchni, licznych koncertów, konkursów rodzinnych, orkiestr, murali, kiermaszów w końcu biesiad, zabaw czy konkursów plastycznych.

    Festiwal Kultur Pogranicza „Karpackie Klimaty” to wydarzenie, które od lat przyciąga uwagę mieszkańców i turystów, oferując widok słoneczników, zapach chleba i smak wina, muzykę, sztukę i okazję do rozmów. To właśnie na krośnieńskiej starówce – podczas wystaw, koncertów, warsztatów czy kiermaszu – znajdą swoje miejsce dzieci, młodzież i dorośli. Tegoroczna edycja pod hasłem „Karpackie Klimaty… w drodze” odnosi się do podróży dosłownych i w przenośni. A dlaczego „W drodze”? Przede wszystkim dlatego, że nie jest łatwo żyć bez podróżowania. W drodze są zespoły i goście festiwalu, podczas imprezy odbywa się podróż po gustach i smakach czy zakamarkach miasta. To mogą być najdłuższe podróże, najdalsze, ale też jednocześnie najbliższe. 18-21 sierpnia 2022 – Festiwal Kultur Pogranicza „Karpackie Klimaty” serdecznie wszystkich zaprasza!

    Szczegółowy program imprezy dostępny jest na stronie internetowej https://tiny.pl/wqzvb

    5 zmysłów Karpackich Klimatów

    Wzrok – króluje słonecznik, wszystkie barwy na straganach z rękodziełem i na scenie w strojach ludowych, refleksy światła w krośnieńskim szkle. Słuch – muzyka ze wszystkich stron Karpat – od ludowych przyśpiewek i dumek po folk-jazz, gwar rozmów, śmiech dzieci. Węch – chleb – ten niepowtarzalny zapach zawsze kojarzący się z domem, zioła, miody, proziaki. Smak – chleb – skrywający owoce, zioła, cebulę, wino – od słodyczy muskatu po wytrawne z Egeru, karpackie miody, sery – wytwarzane domowymi metodami, wędliny – prawdziwie smakujące, proziaki, czyli specjał regionu. Dotyk – tkaniny – szlachetność lnu, rzeźby – chropowatość drewnianych świątków, gładkość szkła karpackich aniołów.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com