Naleśniki można zjadać na wiele sposobów – na słodko albo na słono. To bardzo prosta, przede wszystkim szybka i tania potrawa, którą można przyrządzać zarówno na śniadanie, obiad, czy kolację, a nawet na deser. Nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności kucharskich. Ciasto składa się zazwyczaj z mąki, mleka, wody i jajek, które należy razem połączyć. Dalej, wlewamy na nagrzaną patelnię ciasto, smażymy z dwóch stron przy odrobinie oleju albo oliwy, a na koniec nadziewamy taki naleśnik czym tylko chcemy.
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Podane naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem, nutellą lub czasami z parówką i żółtym serem. Naleśniki można również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami, wtedy jednak po zwinięciu i obsmażeniu nazywa się je krokietami.
Wskazówki, co zrobić, by nasze naleśniki były jeszcze lepsze?
– jeśli chcemy, możemy wymienić tradycyjną mąkę pszenną przygotowując ciasto na naleśniki na tę zdrowszą, na przykład gryczaną, lub pełnoziarnistą
– pamiętaj, że im ciasto będzie gęstsze, tym naleśniki podobnie – wyjdą nam grubsze!
– warto dodać do naleśników ubitą pianę z białek jajka – wtedy będą bardziej puszystsze
– do ciasta warto dodać wodę zamiast mleka oraz odrobinę masła klarowanego albo oliwy – wtedy nasze placki nie będą tak bardzo suche
– jeśli przygotowujemy naleśniki na słono, można dodać do ciasta kilka szczypt ulubionych przypraw
– po usmażeniu jednego placka należy dobrze wyczyścić patelnię z resztek przypalonego ciasta
Przepis na zdrowe, oryginalne naleśniki, zalecane przez dietetyków
Składniki (3 porcje- 6 naleśników):
- 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1⁄2 szklanki mleka 2%
- 1⁄2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 150 g twarogu półtłustego
- 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka czarnych jagód
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.
2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.
3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.
4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych jagód.
Życzymy smacznego!