czwartek, 28 marca, 2024
spot_img
+

    Dzisiaj jest święto naleśników. Przetestuj przepis na zdrowe naleśniki z ciemnej mąki, które poleca dietetyk!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Naleśniki można zjadać na wiele sposobów – na słodko albo na słono. To bardzo prosta, przede wszystkim szybka i tania potrawa, którą można przyrządzać zarówno na śniadanie, obiad, czy kolację, a nawet na deser. Nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności kucharskich. Ciasto składa się zazwyczaj z mąki, mleka, wody i jajek, które należy razem połączyć. Dalej, wlewamy na nagrzaną patelnię ciasto, smażymy z dwóch stron przy odrobinie oleju albo oliwy, a na koniec nadziewamy taki naleśnik czym tylko chcemy.

    Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.

    Podane naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem, nutellą lub czasami z parówką i żółtym serem. Naleśniki można również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami, wtedy jednak po zwinięciu i obsmażeniu nazywa się je krokietami.

    Wskazówki, co zrobić, by nasze naleśniki były jeszcze lepsze?

    – jeśli chcemy, możemy wymienić tradycyjną mąkę pszenną przygotowując ciasto na naleśniki na tę zdrowszą, na przykład gryczaną, lub pełnoziarnistą

    – pamiętaj, że im ciasto będzie gęstsze, tym naleśniki podobnie – wyjdą nam grubsze!

    – warto dodać do naleśników ubitą pianę z białek jajka – wtedy będą bardziej puszystsze

    – do ciasta warto dodać wodę zamiast mleka oraz odrobinę masła klarowanego albo oliwy – wtedy nasze placki nie będą tak bardzo suche

    – jeśli przygotowujemy naleśniki na słono, można dodać do ciasta kilka szczypt ulubionych przypraw

    – po usmażeniu jednego placka należy dobrze wyczyścić patelnię z  resztek przypalonego ciasta

    Przepis na zdrowe, oryginalne naleśniki, zalecane przez dietetyków

    Składniki (3 porcje- 6 naleśników):

    • 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
    • 1 jajko
    • 1⁄2 szklanki mleka 2%
    • 1⁄2 szklanki wody
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • szczypta soli
    • 150 g twarogu półtłustego
    • 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka miodu
    • szczypta cynamonu
    • 1 szklanka czarnych jagód

    Sposób przygotowania:

    1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.

    2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.

    3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.

    4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych jagód.

    Życzymy smacznego!

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com