W minioną sobotę w Kraczkowej, w gminie Łańcut – 12 października odbyła się już 13. edycja wydarzenia pod nazwą „Zamknij lato w słoiku”. Udział w tym konkursie na zrobienie najlepszej konfitury brało aż dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu właśnie łańcuckiego. „Jesienne konfitury” – taki nosił tytuł tegorocznego konkursu. Poznaliśmy laureatów, którzy przygotowali najlepsze, najsmaczniejsze przetwory w słoikach, wykonane autorsko.
W składzie jurorskim zasiedli: Agnieszka Szpytma, radny Rady Powiatu Łańcuckiego Piotr Nowak, Stefania Michałek z WZRKiOR oraz dyrektor PODR w Boguchwale Zbigniew Micał, którzy to wyróżnili i przyznali nagrody następującym przedstawicielkom Kół Gospodyń Wiejskich z regionu: Białobrzeg (dżem z zielonych pomidorów), Cierpisz (dżem z tarniny), Wysoka (kandyzowana dynia). Każdy nagrodzony otrzymał dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
A do tego, imprezę uświetniły występy artystyczne dzieci i młodzieży, które należą do zespołów, działających przy Ośrodku Kultury w Kraczkowej. Wystąpił zespół taneczny „Contrast”, dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca „Patria”. A oprócz tego, swoje prelekcje wygłosiła Agnieszka Gac-Zając z Powiatowego Zespołu Doradztwa Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łańcucie (PZDR) na temat warzyw i owoców.