Wczoraj, dziś i jutro pszczelarstwa na Podkarpaciu – pod tym hasłem odbyło się XIX Podkarpackie Święto Miodu, które miało miejsce w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie.
Święto rozpoczęło się od uroczystego powitania uczestników. Na kiermaszu zorganizowanym na parkingu Urzędu Marszałkowskiego przy al. Cieplińskiego 4 pszczelarze z całego Podkarpacia promowali swoje wyroby. Licznie zgromadzeni goście mieli okazję degustować lokalne miody oraz zakupić produkty od podkarpackich pszczelarzy.
Podczas tegorocznego święta wręczono medale i odznaczenia pszczelarzom, którzy wyróżnili się szczególnym zaangażowaniem w rozwój pszczelarstwa na Podkarpaciu.
Jak co roku, organizatorzy przygotowali konkursy. W rywalizacji o tytuł Najlepsza Pasieka Podkarpacia 2024 udział wzięło 16 pasiek. Zwycięzcą został Józef Ładosz, drugie miejsce zajął Jerzy Kuck, a trzecie Wojciech Batiuk. Tytuł najlepszego producenta miodu pitnego otrzymał Marek Barzyk za swój dwójniak z beczki. Na podium znaleźli się również Anna Wolak i Łukasz Moskal za miód pitny Barbatus.
W kategorii Producenci nalewek miodowych zwyciężył Andrzej Bielecki z nalewką Uśmiech Mai, drugie miejsce przypadło Bartłomiejowi Kutrzabie za Kwiat lipy, a trzecie Wacławowi Piędelowi za nalewkę Dzika róża z miodem.
Jedną z atrakcji były wykłady zaproszonych gości. Doktor Ewa Waś z laboratorium HoneyLab Teper & Waś s.c. omówiła wpływ jakości wosku pszczelego na zdrowie pszczół, a Tomasz Kędziora przedstawił metody leczenia pszczół przed zimowaniem, aby zapewnić im zdrowie w trudnym okresie.
To była już 19. edycja Podkarpackiego Święta Miodu, która cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców województwa. Wydarzenie przebiegało w wyjątkowej atmosferze, pełnej atrakcji promujących podkarpackie pszczelarstwo i lokalne produkty.
Organizatorem święta był Samorząd Województwa Podkarpackiego, a za realizację odpowiadał Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.