niedziela, 16 czerwca, 2024
spot_img
+

    XVI Targi Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie

    Polecamy

    Krzysztof Gałkowski
    Krzysztof Gałkowski
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Na stadionie w Górnie odbyła się już szesnasta edycja Targów Żywności Tradycyjnej. Ta unikalna inicjatywa, zapoczątkowana w 2007 roku, stała się stałym punktem w kalendarzu regionalnych wydarzeń. Współorganizatorami tego przedsięwzięcia są Samorząd Województwa Podkarpackiego, Gmina i Miasto Sokołów Małopolski oraz Zakład Mięsny Smak-Górno.

    To doroczne święto podkarpackich smaków jest skierowane do wszystkich producentów produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych z województwa podkarpackiego. Tegoroczna edycja targów przyciągnęła tłumy miłośników regionalnych specjałów, lokalnych producentów oraz entuzjastów kultury i tradycji Podkarpacia.

    Festiwal ma na celu prezentację potencjału podkarpackich producentów i wytwórców produktów lokalnych, a także identyfikację produktów, które ze względu na tradycyjne metody wytwarzania zasługują na wyróżnienie i ochronę.

    Targi poprzedziła uroczysta msza święta w Kościele Parafialnym w Górnie, odprawiona w intencji wystawców i organizatorów. Po niej odbyła się prezentacja i degustacja podkarpackich produktów tradycyjnych oraz kiermasz rękodzieła ludowego.

    Podczas XVI Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków” kluczowym punktem programu był konkurs na produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego. Konkurs ten był skierowany do regionalnych producentów żywności, którzy rywalizowali w 10 kategoriach produktów tradycyjnych:

    1. Sery i inne produkty mleczne
    2. Mięso świeże oraz produkty mięsne
    3. Produkty rybołówstwa (w tym ryby)
    4. Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nieprzetworzone)
    5. Wyroby piekarnicze
    6. Oleje i tłuszcze
    7. Miody
    8. Gotowe dania i potrawy
    9. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
    10. Inne produkty

    Na scenie festiwalowej wystąpiły zespoły ludowe, takie jak „Kapela Ludowa z Krzemienicy”, oraz zespół wokalny „Voices” z MGOKSiR w Sokołowie Młp., które zapewniły muzyczną oprawę tego wyjątkowego dnia.

    Dla najmłodszych przygotowano pokazy taneczne i warsztaty rękodzielnicze w MGOKSiR w Sokołowie Młp. Nie zabrakło także tradycyjnej „Wiejskiej zagrody”, gdzie można było zobaczyć żywe zwierzęta oraz wziąć udział w zawodach „Hobby-horse”.

    Wśród miłośników kuchni tradycyjnej obecni byli m.in. posłowie na Sejm RP Ewa Leniart i Teresa Pamuła, wicemarszałek Karol Ożóg, starosta rzeszowski Krzysztof Jarosz, wicestarosta Jerzy Bednarz oraz Dyrektor Podkarpackiego Zespołu Placówek Wojewódzkich Krystyna Wróblewska.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com