wtorek, 23 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Prezentujemy najlepsze, sprawdzone przepisy na sernik!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Był znany już w starożytnej Grecji, ma swoje święto, może być pieczony lub przygotowany na zimno – sernik, bo o nim mowa, gości na wielu polskich stołach. Bez względu na porę roku czy okazję jest podstawowym i jednym z najczęściej przyrządzanych ciast w domowym zaciszu. Sernik jest również popularnym wyborem w kawiarniach i cukierniach. Każda Pani Domu ma na niego swój sposób. Odwieczny dylemat brzmi: jaką wersję wybrać? Poznajcie najlepsze przepisy.

    Sernik ma długą i bogatą historię, od wielu lat podbija serca i podniebienia łasuchów. Nie bez powodu to właśnie tym deserem częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich w starożytnej Grecji. Ta długowieczna miłość do twarogowej słodyczy sprawia, że codziennie powstają setki serników – na zimno, pieczonych, z galaretką, a nawet… spalonych. Sernik baskijski pochodzący z Hiszpanii często potocznie jest nazywany właśnie w ten sposób, a to wszystko za sprawą mocno przypieczonej, wręcz skarmelizowanej powierzchni ciasta. Jednak jak przyrządzić to ciasto, by było idealne i zachwyciło domowników lub gości? Patent jest prosty – wykorzystaj najlepszej jakości nabiał, połącz z owocami i dodatkami, takimi jak galaretka czy bita śmietana! Pyszny efekt gwarantowany!

    Sernik baskijski zwany „spalonym”

    Składniki:

    600 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %

    4 jajka

    200 g cukru

    1 płaska łyżka mąki

    300 ml śmietanki Łaciatej 30 %

    1 płaska łyżeczka soli

    Przygotowanie: Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier można wcześniej zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę. Brzegi papieru zawijamy do góry, ponieważ sernik mocno rośnie w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra + dół). W misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy twaróg, śmietankę, sól i mąkę. Masę wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę obniżamy do 200 °C, pieczemy 40 minut. Po tym czasie sernik powinien mieć nieco miękki środek, masa zetnie się podczas studzenia. Wyciągamy ciasto z piekarnika, pozostawiamy na kilka godzin do wystudzenia.

    Sernik pieczony z polskimi jabłkami i bitą śmietaną

    Składniki:

    Spód:

    100 g podłużnych biszkoptów

    100 g ciasteczek amaretti

    120 g roztopionego masła Łaciate

    Masa sernikowa:

    500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %

    1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok

    500 g jabłek

    3 jajka

    150 g cukru

    150 g miękkiego masła ekstra Łaciate

    1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku

    Bita śmietana:

    250 ml śmietanki Łaciata 30 %

    1 łyżeczka żelatyny

    1 opakowanie cukru waniliowego

    mielony cynamon

    miód płynny

    Przygotowanie: Biszkopty i amaretti kruszymy np. przy pomocy robota kuchennego a następnie łączymy z płynnym masłem. Spód kwadratowej tortownicy o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy przygotowane ciasto i dociskamy, aby uformować grubszą podstawę. Wstawiamy do lodówki.

    Jabłka myjemy, obieramy (jedno pozostawiamy nieobrane, będzie wykorzystane do dekoracji), kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze plasterki i zalewamy sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C (góra, dół).

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 50 g cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Masło miksujemy z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodajemy żółtka, a następnie skórkę otartą z cytryny, twaróg oraz budyń w proszku. Do powstałej masy łyżką dodajemy białka.

    Na spód ciasta rozkładamy plasterki obranych jabłek. Wykładamy masę twarogową i wyrównujemy. Pieczemy przez 40-50 min (jeśli wierzch zrobi się zbyt rumiany, w międzyczasie nakrywamy papierem do pieczenia). Po wyjęciu studzimy do temperatury pokojowej.

    Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym (przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6O°C). Łączymy z żelatyną i rozkładamy na serniku. Dekorujemy plasterkami jabłka, oprószamy mielonym cynamonem, polewamy miodem.

    Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką

    Składniki:

    600 g serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz

    200 ml śmietanki Łaciatej 30 %

    1/2 opakowania biszkoptów

    galaretka np. malinowa

    galaretka krystaliczna

    opcjonalnie sezonowe owoce

    Przygotowanie: Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą. Na niej układamy biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250 ml). Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Galaretki muszą być wystudzone, ale płynne. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami serek homogenizowany i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy krystaliczną galaretką i ponownie mieszamy. Gotową masę przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie po schłodzeniu wyjmujemy i układamy na masie pokrojone w plasterki owoce sezonowe. Zalewamy wystudzoną galaretką i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

    Krakowski, nowojorski czy baskijski?

    Warto wiedzieć, że rodzajów serników jest co najmniej kilkadziesiąt. Ten najbardziej chyba znany, to sernik krakowski – klasyk gatunku – z rodzynkami, o zwartej konsystencji i mocno twarogowym smaku.

    Wielbiciele lżejszych deserów powinni zerknąć za ocean, gdzie w USA ciasta te robi się z serków śmietankowych, którymi my Polacy najczęściej smarujemy kanapki (np. serek śmietankowy Łaciaty naturalny).

    Z serka śmietankowego i śmietany kremówki (śmietanka Łaciata 36%) powstaje również sernik baskijski – aksamitny i delikatny. Ciekawostka – w przeciwieństwie do reszty serników, które lubią niższą temperaturę, ten piecze się w 240 stopniach!

    Sernik to wspaniałe ciasto, które można dowoli modyfikować – dodawać owoce (w kawałkach lub w formie musu), bakalie, kremy: orzechowe, karmelowe, owocowe curdy. Serniki można udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną, warstwą bezy lub mlecznej pianki – naprawdę warto poruszyć wyobraźnię i zaskoczyć bliskich wyjątkowym wypiekiem.

    Jak upiec perfekcyjny sernik?

    Serniki potrafią być też kapryśne! Szczególnie podczas pieczenia może zdarzyć się, że ciasto nadmiernie urośnie, pęknie lub przypiecze się nierównomiernie. Są na to sposoby!

    Przede wszystkim składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej – 2-3 godziny (latem krócej) przed pieczeniem, należy wyjąć z lodówki produkty potrzebne do wypieku. Dzięki temu sernik będzie miał zwartą konsystencję.

    By uniknąć pęknięcia, należy piec sernik w kąpieli wodnej, czyli podnieść wilgotność w piekarniku. Można to zrobić na dwa sposoby: szczelnie owinąć tortownicę/blachę i wstawić ją do większego naczynia napełnionego kostkami lodu lub wodą. Można także głębszą blachę z wyposażenia piekarnika wstawić na dół i napełnić wodą. Dzięki parze wodnej, która wytwarza się w piekarniku, ciasto piecze się równomiernie.

    Eksperci polecają też piec sernik długo w niskiej temperaturze, nie wyższej niż 150 st. – wówczas nie będzie pękało. I jeszcze jedna rada na koniec: sernik warto studzić przez ok. godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami – to ciasto nie lubi nagłych zmian temperatur.

    Przed podaniem należy ten wypiek schłodzić w lodówce, najlepiej przez 12 godzin.

    Puszysty sernik z bezą

    Składniki:

    Ciasto

    300 g mąki

    100 g masła extra Łaciate

    100 g cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 jajko

    Ser

    1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%

    2 jajka

    4 żółtka

    3/4 szklanki cukru

    2 budynie śmietankowe

    2,5 szklanki mleka Łaciate 3,2%

    garść kaszy manny

    Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i dobrze siekamy nożem. Jajko wbijamy do miski i ubijamy mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodajemy cukier, dokładnie ucieramy i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstawiamy na ok. 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.

    Przygotowanie sera: Jajka wraz z żółtkami wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie mieszamy w zimnym mleku i wlewamy do masy. Pod koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelewamy na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 45 min. Pod koniec pieczenia możemy wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 min.

    Życzymy smacznego!

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com