czwartek, 25 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Poznaj najlepszy i najłatwiejszy przepis na nie! 

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Dzisiaj – 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Przysmak ten, wywodzący się z Belgii, podbił już cały świat. W Polsce świeże gofry najczęściej można kupić w budkach ciągnących się wzdłuż deptaków charakterystycznych dla wakacyjnych kurortów, a także w objazdowych food truckach. Na pewno znajdziemy je też w regularnym menu każdej kawiarni czy cukierni. Jednak przy odrobinie wolnego czasu i chęci te pyszne, chrupiące i pulchne wafle możemy przyrządzić samodzielnie w domu.

    Gofry, obok naleśników, omletów i tostów, to bardzo uniwersalne danie, szybkie w przygotowaniu – idealne na rodzinne śniadanie lub deser. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a możliwość tworzenia własnych kompozycji za pomocą różnorodnych dodatków sprawia, że gofr dawno przestał się już kojarzyć jedynie z cukrem pudrem, dżemem czy bitą śmietaną. Można je jeść również w wersji wytrawnej, na zimno lub ciepło – w każdej smakują dobrze i każdej trudno jest się oprzeć.

    Gofry na milion sposobów? Wystarczy dobrze przyrządzone ciasto, a dodatki pozostawcie waszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Po upieczeniu ciasta w gofrownicy, można je udekorować w dowolny sposób. Oprócz tradycyjnej bitej śmietany możesz dodać do nich ulubione owoce pokrojone w kostkę. Może to być brzoskwinia z puszki, ananas z puszki, kiwi, maliny, czereśnie, truskawki, albo wiśnie czy śliwki albo winogrona. Do tego całość można polać sosem na przykład karmelowym. Spód posmaruj ulubionym dżemem, albo powidłem śliwkowym. Jeden słodki placek bez dodatków ma około 200 kcal. Z bitą śmietaną, dżemem oraz owocami może mieć ich nieco więcej. Kojarzą się z wakacyjną beztroską, szczególnie z wyjazdami w ciekawe miejsca, gdzie przeważnie znajdują się budki z tymi słodkościami, ale gofry można wykonywać cały rok. Poznaj jeden z najlepszych przepisów na właśnie te ciastka!

    Składniki na 8 sztuk gofrów (możesz podwoić porcję, albo zmniejszyć)

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu

    1 łyżka cukru wanilinowego

    2 jaja

    1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła

    1 i 1/3 szklanki mleka

    Jak robi się gofry?

    Najpierw mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj a następnie dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.

    Rozgrzej gofrownicę. Gofry piecz przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładaj ciasto najlepiej chochlą albo łyżką i rozsmaruj ciasto dokładnie po całej powierzchni.

    Posypujemy cukrem pudrem, polewamy syropem klonowym, lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami, czy bitą śmietaną.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com