sobota, 20 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Spróbuj rozgrzewających napojów, idealnych na zimowe, mroźne dni!

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Za oknem zima a razem z nią śnieg oraz minusowe temperatury. Nic, po krótkim spacerze nie rozgrzeje nas tak dobrze jak właśnie gorący napój. Jak się okazuje, oprócz tradycyjnej gorącej czekolady, są też i inne rozgrzewające, gorące napoje, które warto pić o tej porze roku. Przetestuj poniższe przepisy na najlepsze gorące napoje, polecane do picia zwłaszcza wtedy, gdy na zewnątrz chłodno i panują mrozy. Nie kosztują zbyt wiele ani pieniędzy ani czasu. Do tego bardzo łatwo się je przygotowuje.

    PRZEPIS NA KORZENNĄ LEMONIADĘ NA GORĄCO

    2 szklanki gorącej wody

    łyżka masła lub masła klarowanego

    sok wyciśnięty i skórka starta z całej cytryny

    pół łyżeczki cynamonu

    pół łyżeczki kurkumy w proszku

    łyżka miodu

    laska cynamonu do dekoracji (opcjonalnie)

    Woda powinna być dalej gorąca, żeby masło się rozpuściło, ale nie wrząca, żeby nie przegotować miodu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem (aż masło się rozpuści i utworzy piankę). Podajemy od razu.

    GORĄCA CZEKOLADA UBOGACONA O PRZYPRAWY KORZENNE

    czubata łyżka kakao

    łyżeczka cukru

    po szczypcie chili, cynamonu, imbiru i kardamonu

    1 czubata łyżka mleczka kokosowego w proszku

    pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki

    200 ml wody

    Do rondelka wlewamy 200 ml wody, dodajemy cukier, kakao, mleczko kokosowe i przyprawy. Podgrzewamy, dodajemy czekoladę i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż gorąca czekolada będzie gładka i kremowa.

    KAWA CYNAMONOWA

    kawa rozpuszczalna 1,5 łyżeczki

    gorąca woda 1/2 szklanki

    śmietanka 1/3 szklanki

    Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki

    Kardamon 1 szczypta

    syrop cukrowy

    bita śmietana

    Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy śmietankę, cynamon oraz szczyptę kardamonu i dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę dosładzamy złocistym cukrem trzcinowym, wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy delikatnie cynamonem.

    DOMOWE KORZENNE KAKAO

    Mleko 1 szklanka

    Miód 1 łyżeczka

    Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki

    Kakao 1 łyżka ciemne naturalne

    bita śmietana w sprayu – ilość w zależności od upodoba

    kropelki czekoladowe 1 łyżeczka

    Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód (, jeśli lubicie słodsze kakao i nie będziecie go podawać z bitą śmietaną możecie dodać większą ilość miodu), przyprawę korzenną i łyżkę kakao. Całość gotujemy ciągle mieszając, aż do połączenia składników. W kakao nie może być grudek.

    Podajemy ciepłe bez dodatków lub z porcją bitej śmietany i czekoladowymi groszkami.

    Możesz albo posiłkować się przepisami, albo wykazać się kreatywnością i stworzyć swój oryginalny napój na bazie swoich ulubionych składników. Bazą do takiego napoju może być mleko, ale też wrzątek, herbata czarna albo smakowa, kawa, kakao, gorąca czekolada kupiona w proszku, kawa zbożowa o dowolnym smaku (karmelowym, białej czekolady, czekoladowym, miodowym), mleko roślinne (owsiane, ryżowe, sojowe, orzechowe, migdałowe, kokosowe). Dodaj do takiego napoju koniecznie odrobinę miodu lub syropu klonowego albo z agawy. Możesz też dodać cukier trzcinowy. Na koniec posyp taki gorący trunek przyprawami korzennymi – cynamonem, przyprawą do piernika, laską wanilii, cukrem waniliowym, kardamonem, goździkami, imbirem mielonym albo jego plasterkiem. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i posyp startą czekoladą o ulubionym smaku.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com