Za oknem zima a razem z nią śnieg oraz minusowe temperatury. Nic, po krótkim spacerze nie rozgrzeje nas tak dobrze jak właśnie gorący napój. Jak się okazuje, oprócz tradycyjnej gorącej czekolady, są też i inne rozgrzewające, gorące napoje, które warto pić o tej porze roku. Przetestuj poniższe przepisy na najlepsze gorące napoje, polecane do picia zwłaszcza wtedy, gdy na zewnątrz chłodno i panują mrozy. Nie kosztują zbyt wiele ani pieniędzy ani czasu. Do tego bardzo łatwo się je przygotowuje.
PRZEPIS NA KORZENNĄ LEMONIADĘ NA GORĄCO
2 szklanki gorącej wody
łyżka masła lub masła klarowanego
sok wyciśnięty i skórka starta z całej cytryny
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kurkumy w proszku
łyżka miodu
laska cynamonu do dekoracji (opcjonalnie)
Woda powinna być dalej gorąca, żeby masło się rozpuściło, ale nie wrząca, żeby nie przegotować miodu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem (aż masło się rozpuści i utworzy piankę). Podajemy od razu.
GORĄCA CZEKOLADA UBOGACONA O PRZYPRAWY KORZENNE
czubata łyżka kakao
łyżeczka cukru
po szczypcie chili, cynamonu, imbiru i kardamonu
1 czubata łyżka mleczka kokosowego w proszku
pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
200 ml wody
Do rondelka wlewamy 200 ml wody, dodajemy cukier, kakao, mleczko kokosowe i przyprawy. Podgrzewamy, dodajemy czekoladę i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż gorąca czekolada będzie gładka i kremowa.
KAWA CYNAMONOWA
kawa rozpuszczalna 1,5 łyżeczki
gorąca woda 1/2 szklanki
śmietanka 1/3 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Kardamon 1 szczypta
syrop cukrowy
bita śmietana
Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy śmietankę, cynamon oraz szczyptę kardamonu i dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę dosładzamy złocistym cukrem trzcinowym, wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy delikatnie cynamonem.
DOMOWE KORZENNE KAKAO
Mleko 1 szklanka
Miód 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki
Kakao 1 łyżka ciemne naturalne
bita śmietana w sprayu – ilość w zależności od upodoba
kropelki czekoladowe 1 łyżeczka
Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód (, jeśli lubicie słodsze kakao i nie będziecie go podawać z bitą śmietaną możecie dodać większą ilość miodu), przyprawę korzenną i łyżkę kakao. Całość gotujemy ciągle mieszając, aż do połączenia składników. W kakao nie może być grudek.
Podajemy ciepłe bez dodatków lub z porcją bitej śmietany i czekoladowymi groszkami.
Możesz albo posiłkować się przepisami, albo wykazać się kreatywnością i stworzyć swój oryginalny napój na bazie swoich ulubionych składników. Bazą do takiego napoju może być mleko, ale też wrzątek, herbata czarna albo smakowa, kawa, kakao, gorąca czekolada kupiona w proszku, kawa zbożowa o dowolnym smaku (karmelowym, białej czekolady, czekoladowym, miodowym), mleko roślinne (owsiane, ryżowe, sojowe, orzechowe, migdałowe, kokosowe). Dodaj do takiego napoju koniecznie odrobinę miodu lub syropu klonowego albo z agawy. Możesz też dodać cukier trzcinowy. Na koniec posyp taki gorący trunek przyprawami korzennymi – cynamonem, przyprawą do piernika, laską wanilii, cukrem waniliowym, kardamonem, goździkami, imbirem mielonym albo jego plasterkiem. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i posyp startą czekoladą o ulubionym smaku.