piątek, 19 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Kucharze z restauracji w Rzeszowie zwycięzcami 20. Edycji Kulinarnego Pucharu Polski

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Trzy lata trzeba było czekać na ten wieczór. 27 września 2022 r. poznaliśmy „Najlepszego z Najlepszych” 20. Edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Zwyciężył duet Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro. Gala wręczenia nagród tego najważniejszego konkursu kulinarnego w naszym kraju została połączona z wieczorem branżowym targów POLAGRA i Taropak.

    Cóż to były za dwa dni! Stres, pot, szalone tempo pracy i każdy szczegół na talerzach dopracowany do perfekcji. 26 i 27 września dziewięć kucharskich zespołów walczyło o tytuł „Najlepszego z Najlepszych”. Ich rywalizacja trwała tak naprawdę trzy lata.

    Kulinarny Puchar Polski to jedyny konkurs dla kucharzy, do którego droga wiedzie tylko przez zwycięstwo w jednym z kilku konkursów nominowanych, rozgrywanych w całym kraju. Przez pandemię te były odkładane lub odwoływane. W końcu udało się rozegrać wszystkie, a zwiedzający targi POLAGRA i Taropak mogli znów podziwiać zmagania najlepszych kulinarnych duetów w Polsce. O tytuł i statuetkę walczyli: broniący tytułu z 2019 r. Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, Radosław Pelc i Kamil Mamerski, Tomasz Ziółkowski i Oliwier Kowalczyk, Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro, Bartosz Rosa i Wojciech Nogacz, Paweł Kubera i Bartosz Górka, Krzysztof Kowalski i Natalia Buk, Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki, Łukasza Wódz i Sebastian Plasota.

    Nad całością czuwało składające się z jurorów degustacyjnych i technicznych. Przewodniczył mu Paweł Salamon.

    W końcu przyszedł czas na rozstrzygnięcie.

    Trzecie miejsce, czek na 9.000 zł i nagrody ufundowane przez sponsorów otrzymali Łukasz Wódz i Sebastian Plasota, czyli zwycięzcy ostatniego z tegorocznych konkursów nominowanych, czyli Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.

    Drugie, wraz z czekiem na 12 tys. przypadło w udziale Tomaszowi Ziółkowskiemu i Oliwerowi Kowalczykowi. Oni trafili do finału dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność, który odbył się w 2020 r.

    Zwyciężyć mogła jednak tylko jedna drużyna. Podczas 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski stworzyli ją Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro, czyli duet, który dwukrotnie wygrywał już Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny oraz konkurs Smaki Galicji. W 2018 r. zajęli trzecie miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski. Zasłużona nagroda wypracowana była więc przez lata.

    Upragniona przez wielu statuetka, czek na 18 tys. zł oraz nagrody w końcu do nich trafiły.

    Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro na przekąskę ciepłą przygotowali pstrąga łososiowego, kopytka, puree z pasternaku, krokiet z krewetkami, kompresowanego ogórka, majonez z rukwi wodnej i sos z rukwi wodnej z kawiorem. Ich danie główne to rolada z combrem jagnięcym, musem grzybowym i perliczką, sos z kurkami, gicz jagnięca w kruszonce, puree z marchewki, mus z buraka, ziemniak i galaretka buraczana. Deser w ich wykonaniu to ptyś z kruszonką, galaretka pomidorowa, mus z kwaśnej śmietany, salsa pomidor-mango, sorbet pomidorowo-wiśniowy, beza, olej z liśćmi pomidora.

    Od pierwszego finału Kulinarnego Pucharu Polski minęło ponad 20 lat. W tym czasie konkurs wyniósł na piedestał wielu znakomitych mistrzów kuchni. Część nich, jak choćby Tomasz Purol, Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, szefuje kuchniom w najlepszych restauracjach w Polsce. Inni, jak choćby Witold Iwański, postanowili otworzyć własne. Jeszcze inni, oprócz codziennej pracy, wybrali drogę konkursów i międzynarodowej rywalizacji.

    Na tym polu ogromnymi sukcesami może pochwalić się między innymi Bartosz Peter, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski z lat 2017 i 2018 (kolejno z Rafałem Kudlińskim i z Dawidem Wojciechowskim). Na początku czerwca zajął (wraz ze swoim pomocnikiem Sebastianem Plasotą), czwarte miejsce w finale Global Chef’s Challange – jednym z najważniejszych na świecie konkursów dla szefów kuchni. Obaj wyjechali z Abu Dhabi także z nagrodą za najlepsze danie z halibuta.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com