Rzeszowskie Piwnice biorą udział w dwudniowym festiwalu „Karpaty na Widelcu”. To właśnie tam będzie można w nadchodzącą sobotę oraz w niedziele skosztować tradycyjnych przysmaków pochodzących z naszego regionu. Celem całego festiwalu jest promocja Podkarpacia oraz jego walorów kulinarnych.
Organizatorzy eventu serdecznie zapraszają wszystkich Gości do degustacji regionalnych potraw w formie przekąsek. Dodatkową atrakcją zwiedzania będzie możliwość spróbowania podkarpackiego jadła, a na stole znajdą się m.in. gomółki, proziaki, wiejski chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem bądź z serkiem. Przekąski wykonane były z naturalnych produktów, a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia „Zagroda Handzlowianka”.
Działalność Stowarzyszenia doceniło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zamieszczając ich wyroby na Liście Produktów Tradycyjnych, m.in.: ser biały z Handzlówki, handzlowską serwatkę wielkanocną, handzlowską bułkę pszenną i ogórki kiszone z Handzlówki.
Wejścia, co 20 min. od 10:00 do 17:20.
Dwie ścieżki zwiedzania (każde wejście z przewodnikiem):
„Obraz historii”- tradycyjna forma zwiedzania
„Interaktywna legenda” – mutlisensoryczna ścieżka łącząca historię z zabawą
Koszt biletu:
35 zł normalny
30 zł ulgowy
link do zakupu biletów: https://bilety.rzeszowskiepiwnice.pl/
informacje dotyczące festiwalu: https://tiny.pl/wg2l4
Za przygotowanie regionalnych przysmaków odpowiedzialne jest Stowarzyszenie „Zagroda Handzlowianka”. Mieszkańcy Handzlówki (powiat łańcucki) działają w stowarzyszeniu od 2007 roku, a w swoich szeregach skupiają 65 osób. Działalność Stowarzyszenia doceniło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zamieszczając ich wyroby na Liście Produktów Tradycyjnych, m.in. : ser biały z Handzlówki, serownik (sernik) handzlowski, masło domowe z Handzlówki, handzlowską serwatkę wielkanocną, handzlowską bułkę pszenną i ogórki kiszone z Handzlówki.