sobota, 20 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Powrót do szkoły w zdrowym stylu. Jak przygotowywać w domu lunch według zaleceń dietetyków?

    Polecamy

    Justyna Kozłowska
    Justyna Kozłowskahttps://kurierrzeszowski.pl/
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Wrzesień i październik są miesiącami, które kończą okres wakacyjny zarówno dla dzieci i młodzieży, jak i studentów. Powrót do szkoły i na uczelnie wiąże się z natłokiem obowiązków i mniejszą ilością wolnego czasu, co sprzyja jedzeniu w biegu. Sytuacji nie poprawiają sklepiki szkolne i maszyny z napojami, w których zazwyczaj dostępne są wysoko przetworzone produkty z dużą ilością cukru. Drugie śniadanie w szkole czy na uczelni stanowi bardzo ważny element w diecie. Jak zadbać o zbilansowany jadłospis?

    Zdrowe jedzenie = lepsza samoocena i kontakty z rówieśnikami

    Jesteś tym, co jesz. Zdanie, które każdy słyszał chociaż raz w życiu. Jest w tym wiele racji, bo pokarmy, które spożywamy, mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie czy wygląd. Naukowcy z Uniwersytetu w Goeteborgu przeprowadzili badania na grupie 7675 dzieci z ośmiu europejskich krajów, które wykazały, że dzieci, które mają zdrowe nawyki żywieniowe i przyjmują zalecane dzienne porcje warzyw, owoców czy cukru i tłuszczu, mają lepszą samoocenę, lepsze kontakty z rówieśnikami i mniej problemów emocjonalnych.

    Przyczyny złej diety w szkole?

    Przez brak czasu uczniowie i studenci chętnie sięgają po przekąski o wysokiej wartości energetycznej, z dużą ilością tłuszczu i cukru. Niestety jedzenie tego typu przekąsek nie sprzyja zachowaniu organizmu w dobrym stanie i przyczynia się do otyłości.

    Dzieci i młodzież szkolna, a także studenci przebywają na zajęciach nawet po kilka godzin dziennie. Bardzo często zdarza się, że te kilka godzin nie spożywają żadnego posiłku, a jeśli już to robią, to zaspokajają głód niezdrową przekąską. Okazuje się, że dieta ma również wpływ na naukę i koncentrację. „Niewłaściwa dieta powoduje między innymi spadek koncentracji, pogorszenie nastroju czy rozdrażnienie. Zbyt długie odstępy między posiłkami powodują spadek glukozy we krwi, co prowadzi do obniżenia wydolności zarówno fizycznej, jak i umysłowej. Dlatego tak ważne jest zjedzenie pełnowartościowego posiłku w przerwie między zajęciami.” – zauważa Roksana Środa, dietetyk kliniczna i założycielka platformy edukacyjnej MajAcademy.

    Uczniowie i studenci chętnie korzystają ze sklepików szkolnych bądź automatów ze słodzonymi napojami. Wprawdzie dostępne tam produkty stłumią uczucie głodu, ale nie na długo. „W takich miejscach zazwyczaj dostępne są wysokokaloryczne przekąski o bardzo niskiej wartości odżywczej. Posiadają za to dużą ilość tłuszczów nasyconych i cukru. Zbyt duża ilość cukru w diecie prowadzi do otyłości i próchnicy zębów. Może być również przyczyną nadpobudliwości i rozdrażnienia.” – dodaje Roksana Środa.

    Sposób na niezdrowe i drogie przekąski szkolne

    Przy okazji należy również wspomnieć o szalejącej inflacji, która sprawia, że ceny produktów znacząco rosną. Ma to również miejsce w sklepikach szkolnych. Studenci i uczniowie wydają w nich spore kwoty, dostając w zamian przekąski, których wartość odżywcza jest bardzo mała. W tej samej bądź niższej cenie można by skomponować pełnowartościowy posiłek, który dostarczy wszelkich potrzebnych składników odżywczych.

    Przygotowanie drugiego śniadania do szkoły czy na uczelnie będzie bardzo dobrym pomysłem. Sporządzony w domu posiłek będzie zawierał wszystkie potrzebne makroskładniki. Według dietetyk Roksany Środy rozkład makroskładników w posiłku powinien wynosić następująco: 55% węglowodanów, 15% białek i 30% tłuszczów. Pełnowartościowy posiłek przyniesiony z domu pozwoli również na oszczędność pieniędzy. „W ramach platformy edukacyjnej MajAcademy wraz z moim zespołem, staramy się uczyć i oferować konsultacje dietetyczne. To nie tylko gotowe zestawy smacznych przepisów, ale doradztwo zdrowotne – czyli holistyczne spojrzenia na to w jaki sposób funkcjonuje nasz klient, jego rodzina oraz dzieci. Tylko całościowe spojrzenie na tryb życia, pozwoli nam wprowadzić zdrowe nawyki dla dzieci i dorosłych” – podkreśla Roksana Środa.

    Kluczowe w zdrowym rozwoju uczniów

    Dieta rosnącego dziecka powinna być bogata w składniki odżywcze i mineralne, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Ważnym jej elementem są makroskładniki takie jak białko, tłuszcze i węglowodany. Należy pamiętać, że węglowodany są źródłem energii dla naszego organizmu. Bardzo ważne, aby w diecie występowały kwasy tłuszczowe omega 3, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wspomagają odporność. Omega 3 znajdziemy w tłustych rybach morskich bądź też owocach morza. Do prawidłowego rozwoju potrzebne są także witaminy, które znajdziemy w warzywach i owocach. W diecie niezbędne są także minerały takie jak magnez, jod czy żelazo.

    Do produktów bogatych w magnez zaliczamy rośliny strączkowe i orzechy. Żelazo możemy dostarczyć z pożywienia poprzez jedzenie wątroby czy innych podrobów. Jod dostarczymy wraz ze spożywaniem ryb morskich.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com