czwartek, 25 kwietnia, 2024
spot_img
+

    Jesteś fanem Roberta Makłowicza? Sprawdź jak zostać wystawcą festiwalu Karpaty na Widelcu!

    Polecamy

    Krzysztof Gałkowski
    Krzysztof Gałkowski
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Firmy zajmujące się produkcją rękodzieła i wyrobów spożywczych mogą wziąć udział w organizowanym we wrześniu w Rzeszowie festiwalu kulinarnym „Karpaty na Widelcu” z udziałem Roberta Makłowicza. Zgłaszać chęć udziału w festiwalu można do 5 września. Formularz zgłoszeniowy jest dostępny na stronie internetowej miasta.

    Gastronomiczną imprezę miasto zaplanowało na 24 i 25 września. Ma to być prawdziwe święto podkarpackiej kuchni, które zachwyci odwiedzających bogactwem smaków, ale też zintegruje lokalnych przedsiębiorców.

    Sama nazwa festiwalu „Karpaty na widelcu” zobowiązuje nas do tego, aby to w Rzeszowie zaistniała kuchnia z Ukrainy, Słowacji, Rumunii, Węgier a nawet z Bałkanów. Taki festiwal to idealne miejsce aby promować nie tylko restauracje ale też producentów regionalnych. Podkarpacie i całe Karpaty to przecież olbrzymia skarbnica smaków. Będziemy promować nasze „małe ojczyzny” i czerpać z nich pomysły pełnymi garściami.

    tłumaczył Robert Makłowicz podczas swojej ostatniej wizyty w Rzeszowie w 2021 roku

    Miasto poszukuje już wystawców na towarzyszący festiwalowi jarmark. Każdy producent rękodzieła i produktów spożywczych może zgłosić się do udziału i oferować swoje produkty uczestnikom imprezy. Formularz zgłoszeniowy jest dostępny na stronie internetowej: http://www.estrada.rzeszow.pl/aktualnosci/nabor-wystawcow-na-karpaty-na-widelcu,art796. Uzupełniony dokument należy przesłać na adres: jarmark@karpatynawidelcu.pl. Na zgłoszenia organizatorzy czekają do 5 września.

    Kulinarna uczta potrwa kilka dni. Rozpocznie się kiermaszem, a także wielkim korowodem z szefami kuchni i restauratorami, którzy będą brać udział w festiwalu.

    W programie festiwalu mają też być warsztaty kulinarne, pokazy, konkursy. Będzie można nie tylko zjeść regionalną potrawę, ale także napić się lokalnego wina czy nalewki. Nie zabraknie również regionalnych słodkości.

    Stworzymy porządny, o europejskim znaczeniu festiwal, korzystając z know-how, z wiedzy i dorobku pana Roberta Makłowicza. To wydarzenie, promujące prawdziwe karpackie smaki oraz kulturę,  będzie atrakcją kulinarną, kulturalną i turystyczną Rzeszowa

    Konrad Fijołek, prezydent Rzeszowa
    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com