piątek, 29 marca, 2024
spot_img
+

    Dziś kolejny dzień 15. jubileuszowej edycji Ekogali w G2A Arena w Jasionce

    Polecamy

    Kinga Skowron
    Kinga Skowron
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Wczoraj rozpoczęła się 15. edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA. Wydarzenie odbywa się w formule hybrydowej – stacjonarnie w G2A Arena w Jasionce oraz online.

    W targach bierze udział 111 wystawców, w tym goście z Ukrainy, Węgier, Rumunii, Słowacji i Grecji, którzy przez dwa dni (11 i 12 grudnia) będą promować swoje wyroby i usługi. Ekogala została oficjalnie otwarta przez marszałka województwa Władysława Ortyla i przewodniczącego sejmiku Jerzego Borcza. Na otwarciu obecni byli m.in. wojewoda Ewa Leniart i wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska.

    źródło: materiały na stronie Samorządu Województwa Podkarpackiego

    – Celem Ekogali niezmiennie jest jak najlepsza, jak najefektywniejsza promocja producentów i produktów ekologicznych oraz tradycyjnych. Jako Podkarpacie przodujemy pod tym względem w kraju, mamy takich produktów aż 250 zarejestrowanych na liście, którą prowadzi ministerstwo rolnictwa

    – mówił marszałek.

    Marszałek mówił też, że Ekogala skupia różne środowiska, pozwala poznać podkarpackie regionalne smaki, ale jest też miejscem, gdzie odbywają się poważne debaty dotyczące ekologicznej żywności.

    źródło: materiały na stronie Samorządu Województwa Podkarpackiego

    Słowo do zebranych skierował również przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz: 

    – Województwo podkarpackie konsekwencje umacnia swoją pozycję lidera wśród regionów specjalizujących się w żywności ekologicznej, a wydarzenia takie jak Ekogala mają te produkty promować

    – mówił.

    Wojewoda Ewa Leniart podkreślała, że Ekogala to bardzo potrzebna inicjatywa z punktu widzenia polskiego i podkarpackiego rolnictwa oraz konsumentów.

    – Umiemy docenić elementy tradycji przekuwając je na te elementy, które prowadzą nas do rozwoju i wierzymy, że tradycję i nowoczesność da się połączyć

    – mówiła wojewoda.

    źródło: materiały na stronie Samorządu Województwa Podkarpackiego

    W imieniu samorządu Rzeszowa, który jest współorganizatorem targów głos zabrała wiceprezydent Krystyna Stachowska:

    – Miasto Rzeszów jest bardzo dumne i dziękuję panu marszałkowi za zaproszenie do współtworzenia tego wyjątkowego wydarzenia. Cieszymy się tym bardziej, że z roku na rok rośnie ranga tego wydarzenia

    – podkreślała Krystyna Stachowska.

    Targi Ekogala odbywają się przez dwa dni. Pierwszego dnia odbyły się takie wydarzenia jak: pokaz potraw świątecznych przygotowany przez uczniów z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, koncert orkiestry dętej z Zaczernia, debata o szansach polskiego produktu ekologicznego, konferencja poświęcona opracowaniu innowacyjnych bio-nutraceutyków, a także uroczyste podsumowanie 15 lat Ekogali oraz jubileusz partnera wydarzenia – Polskiej Ekologii.

    źródło: materiały na stronie Samorządu Województwa Podkarpackiego

    Dziś atrakcją będzie gotowanie VIP-ów. Ze świątecznymi potrawami zmierzą się w pierwszej turze: Władysław Ortyl – Marszałek Województwa Podkarpackiego, Jerzy Borcz – Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek – prezydent Rzeszowa, w drugiej turze: wicemarszałek Piotr Pilch, Robert Machowski – przedstawiciel Zarządu PIRE, Lesław Kuźniar – wójt Gminy Trzebownisko.

    źródło: materiały na stronie Samorządu Województwa Podkarpackiego

    Targom towarzyszy również wiele innych wydarzeń: pokazy kulinarne, konkursy z nagrodami, warsztaty, animacje dla dzieci. Wstęp jest bezpłatny. Do Jasionki można również dojechać darmową komunikacją. Na uczestników targów czekają darmowe choinki podarowane od Lasów Państwowych w Krośnie.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com