1,8 C
Rzeszów
sobota, 4 grudnia, 2021
+

    Sezonowe warzywa warte uwagi

    Polecamy

    Monika Służały
    Redaktor / dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    15 października br. obchodziliśmy Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Wspomniana data to dobry powód, aby przypomnieć sobie o zaletach sezonowych produktów. Nie od dziś wiadomo, że warzywa to bomba witaminowa. Zgodnie z sezonem mamy duże pole ich wyboru, spośród tych najlepszych w smaku i w cenach.

    Koncepcja jedzenia sezonowych produktów jest znana ludziom od zawsze. Naturalnie, kiedyś takie żywienie było czymś powszechnym i oczywistym. Wraz z rozwojem transportu konsumenci mają większy wybór. Warzywa i owoce są najlepszym przykładem produktów, które możemy wybierać spośród ich szerokiej gamy.

    Korzystając z sezonowych warzyw otrzymujemy różnorodne dania, a przy okazji zdobywamy większą motywację do utrzymania zdrowej i zbilansowanej diety.  

    Poznaj 4 powody dla których warto sięgnąć po sezonowe, lokalne warzywa

    1. Siła witamin dla naszego zdrowia.

    Warzywa występujące naturalnie w naszym klimacie, w danym sezonie, to gwarancja największej wartości odżywczej jakie posiadają. Naturalna uprawa bez zbędnego odległego transportu to gwarancja dobrej jakości tych warzyw.

    2. Różnorodne i kolorowe dania.

    Kreatywność, tutaj nie zna swoich granic. Sezonowe polskie warzywa to możliwość łączenia nowych smaków jak i ich odkrywanie.

    pixabay

    3. Ceny na każdą kieszeń

    Warzywa, które są uprawiane w Polsce i kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny. Dobra cena sezonowych warzyw to możliwość przygotowania przetworów tak by móc cieszyć się nimi poza sezonem.

    4. Wspieranie polskich producentów

    Wybierając sezonowe warzywa właśnie od polskich rolników, to spore wsparcie dla krajowej gospodarki. Stawiamy wtedy na jakość tych produktów ograniczając długi czas transportu, co powoduje że warzywa, które kupujemy są świeże i lepsze w smaku.

    Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

    Źródło informacji: Brandmates

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    SERWIS POGODOWY 🌤

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -