czwartek, 28 marca, 2024
spot_img
+

    Ewa Leniart wzięła przykład z Marcina Warchoła?

    Polecamy

    Kinga Skowron
    Kinga Skowron
    Redaktor / Dziennikarz - Kurier Rzeszowski - portal, gazeta, TVi
    - Reklama -

    Wojewoda Podkarpacki Ewa Leniart, kandydująca na urząd Prezydenta Miasta Rzeszowa, wraz z Krzysztofem Zielińskim, reprezentującym Stowarzyszenie Pro Carpathia, zorganizowali konferencję prasową, podczas której poruszali kwestie regionalnej ekologicznej żywności.

    Niedawno odbyła się konferencja kandydata na urząd Prezydenta Miasta Rzeszowa Marcina Warchoła. Minister podjął podczas niej kwestię znaczenia ekologii dla rozwoju stolicy Podkarpacia. Czy wojewoda poszła w jego ślady również podejmując temat związany z ekologią w Rzeszowie?

    fot. materiały Ewy Leniart na Facebooku

    Konferencja wojewody odbyła się się przed stoiskiem hurtowni Podkarpackie Smaki w Rzeszowie. W czasie spotkania Ewa Leniart podkreśliła, że nadchodząca wiosna jest najlepszym czasem, żeby zastanowić się nad swoim zdrowiem i zadbać o odpowiednie odżywianie. Zwróciła również uwagę, że w dobie pandemii koronawirusa warto spożywać ekologiczną żywność, aby budować swoją odporność. Zdaniem wojewody potrzebne są miejsca, gdzie mieszkańcy Rzeszowa będą mogli zakupić żywność od rodzimych producentów żywności i władze samorządowe powinny takie miejsca stworzyć.

    Wierzymy głęboko, że budowanie odporności, budowanie człowieka, który jest tak naprawdę nastawiony na to, co pochodzi z lokalnych produktów jest także inwestycją w przyszłość i powoduje budowanie łańcucha wzajemnych zależności, po to ażeby żyło nie tylko miasto, ale cały region, który produkuje zdrową ekologiczną żywność

    – mówiła wojewoda.

    fot. materiały Ewy Leniart na Facebooku

    Dla nas bardzo ważnym elementem jest to, żeby stowarzyszenie Pro Carpathia, które od kilkunastu lat zajmuje się po prostu promocją żywności podkarpackiej, która w świadomości mieszkańców Polski jest żywnością zdrową, właśnie w dużym stopniu ekologiczną, aby ona dochodziła do tych miejsc jak najszybciej i przede wszystkim, żeby skracać ścieżki dostępu do tej żywności

    – informował Krzysztof Zieliński.

    fot. materiały Ewy Leniart na Facebooku

    Reprezentant Stowarzyszenia Pro Carpathia zaznaczył, że instytucja kupuje produkty bezpośrednio od producenta, a spośród 60 firm, z jakimi współpracuje, ponad połowa to firmy 2-3 osobowe. W ofercie posiadają ponad 500 produktów, a większość pochodzi z Podkarpacia. Wśród nich wyróżnił wysokiej jakości miód naturalny oraz dżem dereniowy, które podarował wojewodzie podczas spotkania.

    Przede wszystkim to nie są bardzo duże inwestycje, które by zmusiły miasto do dużego wydatkowania środków finansowych. Zbudowanie miejsca, na którym można wyeksponować produkty lokalne, to tak naprawdę malutkie miejsce z dojściem, gdzie mieszkańcy będą wiedzieli, że te produkty są na świeżo dostarczane i dobra kooperacja, choćby z takim stowarzyszeniem jak Podkarpackie Smaki, to będzie gwarancja tego, że ta żywność będzie regularnie dostarczana do swoich odbiorców

    – mówiła Ewa Leniart.

    fot. materiały Ewy Leniart na Facebooku

    Po konferencji wojewoda rozdała klientom sklepu nasiona roślin takich jak maciejka czy nagietek, aby pszczoły wiosną mogły je zapylić i w ten sposób przyczynić się do powstawania miodu.

    - REKLAMA -
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - REKLAMA -

    Najnowsze artykuły

    - REKLAMA -
    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com