Wojewoda Podkarpacki Ewa Leniart, kandydująca na urząd Prezydenta Miasta Rzeszowa, wraz z Krzysztofem Zielińskim, reprezentującym Stowarzyszenie Pro Carpathia, zorganizowali konferencję prasową, podczas której poruszali kwestie regionalnej ekologicznej żywności.
Niedawno odbyła się konferencja kandydata na urząd Prezydenta Miasta Rzeszowa Marcina Warchoła. Minister podjął podczas niej kwestię znaczenia ekologii dla rozwoju stolicy Podkarpacia. Czy wojewoda poszła w jego ślady również podejmując temat związany z ekologią w Rzeszowie?
Konferencja wojewody odbyła się się przed stoiskiem hurtowni Podkarpackie Smaki w Rzeszowie. W czasie spotkania Ewa Leniart podkreśliła, że nadchodząca wiosna jest najlepszym czasem, żeby zastanowić się nad swoim zdrowiem i zadbać o odpowiednie odżywianie. Zwróciła również uwagę, że w dobie pandemii koronawirusa warto spożywać ekologiczną żywność, aby budować swoją odporność. Zdaniem wojewody potrzebne są miejsca, gdzie mieszkańcy Rzeszowa będą mogli zakupić żywność od rodzimych producentów żywności i władze samorządowe powinny takie miejsca stworzyć.
– mówiła wojewoda.
– informował Krzysztof Zieliński.
Reprezentant Stowarzyszenia Pro Carpathia zaznaczył, że instytucja kupuje produkty bezpośrednio od producenta, a spośród 60 firm, z jakimi współpracuje, ponad połowa to firmy 2-3 osobowe. W ofercie posiadają ponad 500 produktów, a większość pochodzi z Podkarpacia. Wśród nich wyróżnił wysokiej jakości miód naturalny oraz dżem dereniowy, które podarował wojewodzie podczas spotkania.
– mówiła Ewa Leniart.
Po konferencji wojewoda rozdała klientom sklepu nasiona roślin takich jak maciejka czy nagietek, aby pszczoły wiosną mogły je zapylić i w ten sposób przyczynić się do powstawania miodu.