Studenci z Koła Naukowego Technologów Żywności ,,FERMENT”, działającego przy Uniwersytecie Rzeszowskim zostali nagrodzeni w konkursie na najlepsze badania podczas międzynarodowej konferencji online.
Konferencja naukowa „Innovativa” 10th Edition obyła się 22 grudnia br. w Uniwersytecie w Oradei (Rumunia) na Wydziale Technologii Żywności i Ochrony Środowiska. Wzięli w niej również udział studenci z SKN Technologów Żywności „FERMENT” wraz z opiekunami.
Podczas sesji referatowej studenci przedstawili referaty:
- Karol Pietrzyk – The influence of essential oils on the microbiological quality of pork meat
- Andżelika Panek – Pro-health and antimicrobial properties of mangosteen
- Mariola Panek – The effect of essentials oils on the microbiological stability of beef meat
- Miłosz Pastuszczak – Evaluation of microbiological and physicochemical properties of kombucha
- Weronika Ptasiuk – Evaluation of microbiological quality of ice cream using agar assay method
- Małgorzata Rak – Evaluation of antimicrobial properties of different type o chocolate using agar disk diffusion method
- Kamil Szopa – Goat milk beverages with magnesium
- Joanna Kuzdralińska – Identification of microbiological contamination on food using by MALDI TOF MS Biotyper
- Ewelina Sidor – Antioxidant and enzymatic activity of drone brood homogenates
Studenci Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego podczas konkursu na najlepsze badania oraz prezentację zajęli:
- Miłosz Pastuszczak – I miejsce (opiekun dr Maciej Kluz),
- Ewelina Sidor – III miejsce (opiekun dr hab. inż., prof.. UR Małgorzata Dżugan)
w kategorii debiut:
- Kamil Szopa (opiekun dr hab. inż., prof. UR Agata Znamirowska) I Weronika Ptasiuk (opiekun dr Maciej Kluz).
Gratulujemy!